На Одещині щеплення від сказу можна зробити безкоштовно

Щеплення потрібно проводити щорічно

Нещодавно на Одещині почали фіксувати випадки сказу у тварин. Спочатку виявили захворювання у собак, згодом і у котів. Саме тому, Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області нагадує, що на Одещині розгалужена мережа як приватних ліцензійних, так й державних установ, де можна зробити щеплення проти сказу. Водночас у відомстві наголосили, що саме у державній установі є можливість застосовувати безкоштовну вакцину проти сказу. Щеплення потрібно проводити щорічно.

Держпродспоживслужби навіть розробила детальну інфографіку із заходами профілактики та захисту від захворювання, яку зробили спільно із EU4SaferFood – проектом, який допомагає Україні вдосконалювати систему контролю у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин.

За даними Міністерства охорони здоров`я щорічно в Україні реєструється приблизно 100-120 тис. осіб, які звернулися до медичних установ з приводу укусів тваринами, з них 60 % одержують лікування. Однак значно тривожнішою є ситуація із випадками захворювання людей, оскільки сказ призводить до смерті хворого у 100% випадків. В Україні майже щороку від цього небезпечного захворювання помирає від 1 до 7 осіб. Сказ зустрічається більш ніж у 150 країнах світу.

Випадки сказу  реєструються головним чином у віддалених сільських регіонах, де не застосовуються заходи профілактики  цього захворювання серед тварин.

Нагадаємо, що у червні поточного року в Одесі зареєстрували 2 лабораторно підтверджених випадки сказу серед тварин. Захворіли коти - безпритульний та домашній. Про це повідомляє Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися