На Одещині планують побудувати завод з переробки томатів на томатну пасту

Проект планує реалізувати ПРАТ “Чумак”

На Одещині планують побудувати завод з переробки томатів на томатну пасту. Про це стало відомо від час робочої наради з питань розвитку овочівництва Одеського регіону. Представник ПРАТ “Чумак”, який був присутній на зустрічі зазначив, що проект -  це суттєва підтримка для розвитку агропромислового комплексу регіону, додаткові надходження податків до бюджету, а також створення майже 5 000 робочих місць. За словами офіційного представника компанії, вибір на Одещину пав з декілька причин. Одна з яких — кліматичні умови. 

На зустрічі були присутні представники й інших фірм, які поділилися своїми планами на розвиток аграрного сектору в Одеському регіоні, а також підтримали створення заводу на Одещині. Так, Борис Юрескул директор СФГ "КОЛОС" зауважив, що готовий розглянути збільшення посівних площ на 200 гектарів під томати. Враховуючи перспективу створення на Одещині потужного овочевого переробного комплексу— це перспективний проєкт. 

Крім того, під час наради Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської розповіла, що наразі на Одещині внутрішній попит на овочеві культури задовольняється частково імпортом. Наприклад, навіть до повномасштабного вторгнення росії, у плівкових теплицях в Україні в 2 обороти вирощували культури на площі 8-9 тис. га, а в Туреччині лише в Анталійському регіоні під плівкою 430 тис. га.

Відносно Одещини, посівна площа овочевих культур по сільгосппідприємствам складає 1489 га, в тому числі:

- 476,6 — томати;

- 307,1 — цибуля;

- 95,11 — морква;

- 81,87 — капуста;

- 22,75 — огірки;

- 434,44 — інші овочеві

“Овочівництво — це високозатратний бізнес. Він залежить від зрошення й придбання спеціалізованої техніки, адже фермери масово нарікають на дефіцит працівників. Окрім інвестицій у механізацію виробництва, увагу також слід приділити зберіганню й доробці продукції. Ми маємо колосальний потенціал — природний, логістичний. Але головне — це працьовиті люди, наші аграрії, які докладають зусиль для розвитку рідної Одещини”,- зазначила Алла Стоянова.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися