Поліція попереджає: одеситам розповіли як уникнути пастки шахраїв

Завдяки простим рекомендаціям можна суттєво знизити ризик втрати грошей та отримання незрозумілих кредитів на своє ім’я

На жаль, шахраї завжди готові зловживати довірливістю людей, а наслідки можуть бути дуже серйозними — втрата заощаджень, майна та багато інших неприємних сюрпризів. Поліцейські попереджають громадян про основне правило, яке допоможе їм не потрапити до рук шахраїв.

Про це повідомляє пресслужба ГУНП в Одеській області.

Не тільки літні, а й молоді громадяни можуть стати жертвами шахраїв, особливо коли вони користуються інтернет-простором. Інтернет пропонує багато можливостей, включаючи пошук роботи. Але в поліції попереджають, що передавати копії особистих документів та дані банківських карток з паролями незнайомим онлайн-співрозмовникам — небезпечно. Така довірливість може призвести не тільки до втрати грошей на картковому рахунку, а й до отримання кредитів на своє ім'я.

Особливо актуально бути пильними зараз, під час воєнного стану, коли багато людей отримують допомогу від держави та благодійних організацій. Не слід поспішати переходити за сумнівними посиланнями в мережі, якщо бачите оголошення про надання матеріальної допомоги. Отримуйте виплати лише через соціальні служби та офіційні канали, дотримуючись необхідних процедур та надаючи обумовлений пакет документів. Таким чином, ви зможете захистити себе від потенційних шахраїв та зберегти свої гроші та інформацію в безпеці.

Також, якщо хтось вам невідомий проводить збір коштів або навіть ваш друг/подруга через месенджер просить гроші на якісь невідкладні речі чи через потрапляння в біду, слід переконатися, що це не шахраї.

Ось декілька рекомендацій, як не потрапити у пастку “банківських” шахраїв:

  • ігноруйте розсилку повідомлень нібито від імені банку, в яких просять погасити заборгованість по кредиту;

  • справжні співробітники банку ніколи не просять телефоном або в месенджерах уточнити номер рахунку і CVS (три останні цифри на зворотному боці картки);

  • не залишайте карту без нагляду і не передавайте її третім особам;

  • при користуванні банкоматами, будьте уважні, оглядайте термінал на наявність підозрілих предметів, при вводі пін-коду приховуйте цифри від сторонніх очей. 

Нагадаємо, що використовуючи мобільні телефони у повсякденному житті, ми часто не замислюємося над тим, що наш номер телефону може стати предметом шахрайства та злочинних дій. Щоб уникнути пастки шахраїв та захистити свої фінансові дані, важливо розібратися в можливих загрозах та прийняти заходи для безпеки.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися