Одеситам нагадують про профілактику ботулізму влітку

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів

Влітку завжди зростає кількість випадків харчових токсикоінфекцій. Спека, а також порушення умов приготування та зберігання їжі сприяє їх виникненню. Але в більшості випадків ці хвороби проходять як легкі або помірні. У випадку ботулізму ситуація зовсім інша.

Ботулізм не відноcять до числа інфекційних хвороб. У Міжнародній класифікації хвороб ботулізм позначений як класичне харчове отруєння, проте важкий перебіг ботулізму, труднощі діагностики в перші дні захворювання та висока смертність не дозволяють ставитися до цієї проблеми як другорядної.

Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори збудників ботулізму.

Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, "сімейні" спалахи захворювань.

Профілактика ботулізму

1. Не купуйте у місцях стихійної торгівлі домашні консерви, солоні та копчені м'ясні продукти, сушену, в'ялену та солону рибу.

2. При самостійному консервуванні на всіх етапах дотримуйтесь правил особистої гігієни, ретельно промивайте продукти та використовуйте щітку, якщо їхня поверхня забруднена землею. Для консервування можна використовувати лише свіжі фрукти та овочі.

3. Паличку ботулізму та її спори можна знищити лише під час автоклавування. Кип'ятіння не вбиває паличку ботулізму! Закатування консервів у герметичні банки в домашніх умовах можна проводити тільки при використанні автоклава, інакше всі, хто будуть їсти ці консерви, наражаються на смертельну небезпеку. Без автоклавування можна маринувати або солити гриби та овочі, які зберігатимуться у відкритому посуді із забезпеченням доступу повітря.

4. Якщо у закатаних банок "здулися" кришки, то такі заготовки їсти не можна – їх слід знищити. Категорично заборонено кип'ятити вміст "бомбажної" банки та вживати в їжу.

5. Продукти, що швидко псуються, зберігайте тільки в холодильнику, обов'язково дотримуйтесь термінів їх зберігання, не беріть їх у дорогу.

6. Діти особливо чутливі до ботулінічного токсину, тому не можна давати консервовані в домашніх умовах продукти.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися