Одесу відвідала постійна координаторка ООН в Україні: вона побачила масштаби руйнувань центру міста

Наразі важливо задокументувати атаки та їх наслідки, щоб притягнути до відповідальності РФ

Постійна координаторка ООН в Україні пані Деніз Браун прибула до Одеси. Сьогодні вона разом із мером міста та головою військової адміністрації побачила на власні очі понівечений Спасо-Преображенський собор. Чиновниця наголосила, що це жорсткі порушення міжнародних норм та правил. Крім того, пані Деніз Браун впевнена, що руйнування собору - це напад не тільки на людей, але й на українську культуру. 

“Це ще одне явне порушення міжнародного гуманітарного права, де цивільні особи та цивільна інфраструктура, яка явно знищена, не є частиною війни. І такі будівлі, як цей об’єкт культурної спадщини, є ключовими для української ідентичності та культури”, - сказала пані Браун

За її словами собор - один із обʼєктів захищених ЮНЕСКО, тому він захищений Організацією Об'єднаних Націй.

“Раніше я говорила про справедливість і відповідальність, і важливо задокументувати ці атаки та наслідки цих атак, щоб притягнути до відповідальності”, - додала постійна координаторка ООН в Україні.

Нагадаємо, що що пряме влучання російської ракети прийшлося у центральний вівтар собору. Внаслідок удару частково зруйновано будівлю храму, перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони. Втім, на щастя, рятувальники з-під завалів дістали Касперовську ікону Божої Матері, яка вважається покровителькою Одеси. В ПЦУ відреагували на знищення Росією Спасо-Преображенського собору в Одесі. Секретар Одеської єпархії ПЦУ отець Теодор Оробця заявив, що відтепер для всіх священиків УПЦ МП є вагома причина розірвати єднання з московською церквою.

Раніше “Коментарі” повідомляли, що голова Ради міністрів Італійської Республіки Джорджа Мелоні висловила співчуття родинам постраждалих від російської атаки одеситам і заявила, що Італія готова долучитися до відбудови Спасо-Преображенського собору та інших скарбів культурної спадщини України.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися