Стало відомо скільки за тиждень РФ випустила ракет по Одеському регіону

Загальна їхня вартість - понад $280 млн


Журналісти видання Forbes Ukraine підрахували, що за період з 18 по 24 липня росія випустила в бік Одеської області щонайменше 75 ракет та близько 100 безпілотних літальних апаратів загальною вартістю понад 280 мільйонів доларів США. 

Унаслідок ракетних ударів було знищено понад 460 000 т зерна та кілька зернових терміналів. Десятки людей дістали поранення. Крім того, в акваторії Дунаю заблокованими виявилися десятки вантажних суден. Незважаючи на те, що порт Рені межує з територією Румунії на іншому березі Дунаю, НАТО не вжила достатньо жорстких заходів реагування.

Журналісти зазначають, що Захід виявився не готовим відповісти на загострення з боку Російської федерації. На думку експертів видання, у Росії нова стратегічна ціль – зупинити експорт українського зерна через Чорне море. Інтенсивні обстріли українських портів, які діяли в рамках Чорноморської зернової ініціативи, та порту Рені тому доказ.

Ба більше, російська армія для удару по українських портах застосовує більшість наявних у неї засобів. Під час атак використовують крилаті ракети "Калібр", що запускаються з кораблів і підводних човнів, ракети Х-59 і Х-22 повітряного пуску, а також "Онікс" та "Іскандер" наземного пуску. Таким чином, українська ППО не може сконцентрувати свої засоби на одному типі цілей.

У Forbes Ukraine вважають, що росія має додаткові вигоди від блокування українських портів. Наприклад, за даними журналістів, ціни на пшеницю на Чиказькій біржі після 17 липня злетіли з 615 доларів до 750 доларів за бушель (на 22%). І хоча в останні дні їхня динаміка дещо знизилася, вони все ще залишаються високими (понад 720 доларів за бушель).



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися