Стало відомо ім'я найвпливовішого одесита: підсумки рейтингового опитування «Коментарів»

За підсумками рейтингового голосування "ТОП-30 впливових одеситів" українці з'ясували, хто на сьогодні гідний звання найвпливовішого вихідця з Одеси

Рейтингова платформа порталу "Коментарі" підбиває підсумки серії масштабних голосувань, в яких визначилися найвпливовіші вихідці чотирьох найбільших міст України - Києва, Харкова, Одеси та Дніпра. Цього разу до вашої уваги - підсумки рейтингу "ТОП-30 впливових одеситів".

Південна Пальміра славиться не тільки вишуканою архітектурою, популярними туристичними об'єктами та гігантським портом, але і своїми уродженцями. Одеса - місто успішних бізнесменів і всесвітньо відомих спортсменів.

Нам стало цікаво, хто ж з них має найбільший вплив на бізнесові та політичні процеси як внутрішньорегіонального, так і всеукраїнського масштабу? Чиє ім'я вже вирвалося за межі рідного міста настільки, що про нього знають в кожному куточку нашої величезної країни? Враховувалася думка не тільки одеситів, але й представників інших регіонів.

Результати

Як і у випадку з Києвом, перемогу в голосуванні здобув не політик. Залишається тільки здогадуватися: чи то наші великі міста представляють слабкі політики, чи то думка і авторитет інших людей для простих українців важливіші, аніж гучні слова з політичної трибуни.

Найвпливовішим одеситом був визнаний дворазовий олімпійський чемпіон з боксу, володар титулу чемпіона світу за версіями WBA, WBO і WBC Franchise Василь Ломаченко. За колишнього "отамана" проголосувало 17.48% респондентів. Всього лише пів відсотка йому поступився відомий одеський гуморист Михайло Жванецький (16,9%). Третім став нинішній мер міста Геннадій Труханов з показником в 11,92%.

Як ми формували рейтинг

На першому етапі роботи наші журналісти склали розширений список з 50-ти впливових одеситів, який потім передали журі. Кожен з десяти членів суддівської колегії відібрав всього 30 прізвищ, гідних, на їхню думку, включення в фінальне голосування. Голоси кожного судді ми підрахували і за принципом більшості склали підсумковий список, який ви можете побачити на сторінці рейтингу.

Наші критерії

При формуванні розширеного списку ми відштовхувалися від трьох основних критеріїв: суспільно-політичну вагу людини (посада, визнання, діяльність), його фінансовий стан (масштаб бізнесу, розмір бізнес-активів), а також його популярність, яку можна конвертувати в політичні бали в разі його участі у виборах.

Що ж стосується географічного принципу відбору, то людина потрапляла в наш розширений список при дотриманні хоча б одного з трьох умов:

1. Учасник (-ка) голосування народився (-лась) в Одесі;

2. Учасник (-ка) голосування отримав (ла) в Одесі вищу освіту і тісно пов'язав (-а) з цим містом своє життя і кар'єру (приклад - Леонід Клімов).

3. Учасник (-ка) голосування народився (-лась) в іншій країні, але потім переїхав (-а) в Одесу і зв'язав (-а) з цим містом своє життя і кар'єру (приклад - Пантелеймон Бумбурас).

У чому ми сумнівалися

На жаль, нам не вдалося уникнути подвійних і спірних ситуацій. Наприклад, Еліна Світоліна хоч і народилася в Одесі, але вже в 13-річному віці перебралася до Харкова, а тому цілком могла бути представлена в рейтингу "ТОП-30 впливових харків'ян". Але ми вирішили, що життя і робота Світоліної перестала бути пов'язаною з Харковом з початком її професійної тенісної кар'єри. Велику частину часу вона проводить за кордоном, що, втім, цілком природно для професійних тенісистів.

Повністю ознайомитися з результатами голосування можна тут.

Раніше "Коментарі" провели опитування, щоб визначити найкомфортніше місто для життя в Україні. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися