Стало відомо скільки випадків ботулізму зафіксували лікарі на Одещині цьогоріч

Паціенти захворіли через вживання риби та м'ясної тушонки

З початку 2023 року на Одещині зафіксовано три випадки захворювання на ботулізм з трьома постраждалими – мешканцями Одеси та Подільського і Одеського районів області. Всі хворі проходили лікування в міські інфекційній лікарні, де їм ввели протиботулінічну сироватку. Захворювання в двох випадках було пов’язано з вживанням рибної продукції та в одному – із вживанням м’ясної тушонки домашнього приготування. Про це повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області.

Загалом протягом 7 місяців минулого року спеціалісти взяли участь у розслідуванні 49 випадків ботулізму з 54 постраждалими, двоє з яких померло. У 2023 році за аналогічний період – 35 випадків ботулізму з 41 постраждалим. Виникнення захворювання у половини потерпілих пов’язано з вживанням консервів домашнього виготовлення, у решти – риби копченої та в’яленої.

Нагадаємо, що ботулізм – дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне захворювання, особливості перебігу якого призводять до ураження нервової системи, спинного і довгастого мозку та в результаті комплексу процесів – до розвитку гострої і прогресуючої дихальної недостатності. При відсутності належного лікування ботулізму у частих випадках настає летальний результат.

Профілактика ботулізму

1. Не купуйте у місцях стихійної торгівлі домашні консерви, солоні та копчені м'ясні продукти, сушену, в'ялену та солону рибу.

2. При самостійному консервуванні на всіх етапах дотримуйтесь правил особистої гігієни, ретельно промивайте продукти та використовуйте щітку, якщо їхня поверхня забруднена землею. Для консервування можна використовувати лише свіжі фрукти та овочі.

3. Паличку ботулізму та її спори можна знищити лише під час автоклавування. Кип'ятіння не вбиває паличку ботулізму! Закатування консервів у герметичні банки в домашніх умовах можна проводити тільки при використанні автоклава, інакше всі, хто будуть їсти ці консерви, наражаються на смертельну небезпеку. Без автоклавування можна маринувати або солити гриби та овочі, які зберігатимуться у відкритому посуді із забезпеченням доступу повітря.

4. Якщо у закатаних банок "здулися" кришки, то такі заготовки їсти не можна – їх слід знищити. Категорично заборонено кип'ятити вміст "бомбажної" банки та вживати в їжу.

5. Продукти, що швидко псуються, зберігайте тільки в холодильнику, обов'язково дотримуйтесь термінів їх зберігання, не беріть їх у дорогу.

6. Діти особливо чутливі до ботулінічного токсину, тому не можна давати консервовані в домашніх умовах продукти.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися