Одещина потрапила в пілотний проект анонімного опитування щодо сексуального насильства на роботі

Головне завдання проекту - отримати багатий спектр думок на цю тему

В Одеському регіоні розпочався пілотний проект анонімного соціологічного опитування щодо сексуального насильства на роботі. Зазначимо, що це перша подібна ініціатива в Україні. Про це на брифінгу  у Медіацентрі Україна – Одеса розповіла Лілія Леонідова, голова ГО “Культура демократії”. Леонадова підкреслила, що під час повномасштабного вторгнення значно зріс рівень сексуального насильства, втім українські жінки не завжди його правильно розпізнають, тому і не знають про проблему. 

“Це не тільки фізичний контакт, це ще образливі коментарі, жарти, жести з сексуальним підтекстом. І є механізми компенсації за таку поведінку, постраждали можуть отримати компенсацію, проте не всі знають про свої права та не знають, куди звертатися. Ми хочемо виправити це. І після опитування обговорювати ці проблеми. На кожному підприємстві, в кожній установі має бути прописаний кодекс етичної поведінки”, – зазначила координаторка “Коаліції 1325 – Одещина”.

Опитування серед жінок проведуть анонімно. Крім того, його результати не будуть репрезентативними.

“Наше завдання – отримати багатий спектр думок на цю тему. І взагалі дізнатися, як люди розуміють, що таке сексуальне домагання на роботі. Гадаю, багато людей взагалі вперше почує про це”, – додала фахівець.

Водночас, заступниця директора департаменту моніторингу дотримання прав людини, начальник відділу з питань дотримання гендерної рівності МВС України зазначила, що ще понад рік тому Україна ратифікувала стамбульську конвенцію, яка, зокрема, зобов’язує вживати законодавчих заходів проти сексуального насильства на робочому місці.

“В МВС ми внесли зміни у правові акти, у вересні проведемо серію тренінгів для того, щоб наші співробітники змогли розпізнавати випадки сексуальних домагань на робочому місці”, – додала посадовиця.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися