На Одещині не вистачає фахівців раннього втручання: у чому причина

На Одещині під час війни 200 родин отримають послуги раннього втручання

Наразі в Одеському регіоні працює 7 команд, що супроводжують 200 родин, потребуючих у послугах раннього втручання. Втім, фахівців все одно не вистачає, тому Одеська область бере участь у пілотному проєкті з підготовки додаткових команд. Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповіла Надія Трапізанова, фахівець методичного центру раннього втручання “Обласний центр методичної роботи та соціальних виплат”

“Наша задача – зміцнювати компетентність батьків, щоб вони могли забезпечувати розвиток дитини. Також ми працюємо над покращенням середовища, яке буде зручним для особливих дітей та їх батьків. Послуга раннього втручання почала розвиватися у Харківській, Одеській, Львівській та Закарпатській областях, і тому зараз ми можемо навчати нові команди національних тренерів. В Одеському регіоні працює вже 7 таких команд, які супроводжують десь 200 родин”, – розповіла фахівець.

Зазначимо, що раннє втручання – це система допомоги дітям раннього віку із порушеннями розвитку та дітям груп біологічного й соціального ризику, спрямована на покращення розвитку дитини та підвищення якості життя родини.

Марія Грицак, мати трьох дітей, розповіла, що послуга раннього втручання знадобилася для її молодшого сина Назара. Йому зараз майже півтора року. 

“Ми зв’язуємося з фахівцем онлайн раз на тиждень. Він дивиться, як ми живемо, він дає рекомендації з будь-яких питань. Чи підходять нам іграшки, може підказати креативні варіанти гри. Я можу записати відео з питанням і отримати наступного разу відповідь. Ця програма працює, я, як мати, вже стала фахівцем для своєї дитини”, – зазначила пані Грицак.

Вона додала, що коли бачить родини з такими дітьми, як її син, завжди рекомендує отримати послугу раннього втручання.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися