Після обстрілу Одеси 14 серпня пошкоджень зазнали 30 памʼяток культурної спадщини

Пошкодження отримали виробничі будівлі Одеського національного академічного театру опери та балету

Внаслідок ракетної атаки Росії у ніч на 14 серпня пошкоджено близько 10 кварталів історичної забудови в Центральному історичному ареалі Одеси. Про це повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Крім того, руйнувань в Одесі зазнали також близько 30 памʼяток культурної спадщини. Як повідомили у відомстві, в основному вибите скло віконних прорізів, руйнація внутрішніх та зовнішніх оздоблень, понівечені віконні рами. 

Серед них - пам’ятки архітектури: гуртожиток Одеського коледжу мистецтв ім. Данькевича, музей української книги Одеської універсальної наукової бібліотеки ім. М.Грушевського та пʼять навчальних корпусів педагогічного університету ім. Ушинського.

Виробничі будівлі Одеського національного академічного театру опери та балету також зазнали пошкоджень.

Комісія з обстеження встановила, що через обстріл на цеглевих конструкціях, біля вікон виникли тріщини та відстало зовнішнє штукатурне оздоблення фасаду. У деяких приміщеннях вибуховою хвилею вибило скло та пошкоджено віконні рами. Однак бетонні та несучі елементи будівлі не зазнали значних руйнувань. Працівники склали акти пошкоджень та направили до поліції. Наразі готуються документи про відкриття кримінального провадження та внесення відповідних відомостей до ЄРДР.

Зазначимо, що в Одеські міські раді повідомили, що кількість пошкоджених будинків збільшилась з 203 до 296.Наразі закрито плівкою більш як 30% віконних отворів.

Нагадаємо, що Вночі 14 серпня російські окупанти черговий раз обстріляли Одещину. Як повідомили в Одеській ОВА ворог атакував Одесу трьома хвилями: двома хвилями ударних дронів, загальною кількістю 15 штук, і вісьмома ракетами типу “Калібр”, уточнив голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

“Коментарі” також писали, що внаслідок падіння уламків російських ракет в Одесі згорів гіпермаркет Fozzy. Після нічних обстрілів магазин більш не працюватиме в Одесі. Зазначимо, що в одеському Fozzy згоріло все: від товару до самої будівлі. В компанії наразі не можуть назвати суму збитків, але вони впевнені, що це сотні мільйонів гривень. Загиблих внаслідок атаки немає, проте постраждали троє працівників Fozzy.

Читайте також