Важливо

Історичний крок: перше судно вийшло з порту Одеси через тимчасовий коридор

Судно під прапором Гонконгу зараз прямує до Босфору з понад 30 тисячами тонн вантажу

Перше судно, а саме контейнеровоз “JOSEPH SCHULTE” вийшов з порту Одеса та рухається через спеціальний тимчасовий коридор для торговельних суден до чорноморських портів України. Судно вийшло під прапором Гонконгу.

Про це повідомляє Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України, Олександр Кубраков.

Перший вихід після довгої зупинки

Після тривалого перебування у порту Одеса з лютого 2022 року, контейнеровоз “JOSEPH SCHULTE” нарешті вийшов на відкриту воду. Зараз судно направляється від Воронцовського маяка до Босфору, перевозячи понад 30 тисяч тонн вантажу, включаючи продовольство.

Використання коридору для евакуації та торгівлі

Цей тимчасовий коридор набув особливої ваги через ситуацію з морською блокадою портів Одещини. Він буде використовуватися першочергово для евакуації суден, що знаходилися у портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Підтримка міжнародної спільноти

Цей новий маршрут був запропонований Україною та отримав підтримку Міжнародної морської організації (IMO), що визнала право України на вільне торговельне судноплавство. Рада IMO закликає Росію відмовитися від погроз та дотримуватися міжнародних конвенцій.

Останній раз судно виходило в рамках Зернової угоди 16 липня з порту Одеса. Після зриву Зернової угоди, російська федерація вдалася до системних повітряних атак портової інфраструктури для зупинки українського агроекспорту. Разом з тим, спостерігаються інформаційні спекуляції та спроби провокацій у Чорному морі для впливу на рух суден до українських портів, — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що сьогодні вночі ворог атакував Одеську та Миколаївську області дронами-камікадзе типу Shahed-136. Хоча більшість була збита силами ППО, деякі все ж влучили в портову інфраструктуру та складські приміщення.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися