Що потрібно Україні для поновлення “Зернової угоди”: думка експерта

Для поновлення угоди необхідна відповідна зброя та підтримка країн НАТО в Чорному морі

Поновлення "Зернової угоди" може залежати від використання п'ятої статті Статуту НАТО, нових протикорабельних ракет та морських безпілотних катерів. При чому, всі ці три пункти потрібно реалізовувати в комплексі.

Таку думку на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса висловив Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив”.

Є декілька варіантів поновлення “зернової угоди”. Але вони потребують прийняття геополітичних рішень. Можна прокласти маршрути для суден максимально близько до територіальних вод країн НАТО – Болгарії, Румунії, Туреччини. Щоб, якщо буде загроза перехоплення судна росією, вони могли зайти в територіальні води цих країн. Росія точно не буде йти на провокацію проти країн НАТО, тому що альянс може застосувати 5-статтю уставу чи інші механізми, – зазначив експерт.

Він наголосив на важливості використання протикорабельних ракет "Гарпун" та "Нептун", які у 2022 році допомогли сформувати безпековий сектор поблизу українського узбережжя Чорного моря.

Зараз росіяни не можуть підходити до українського узбережжя та обстрілювати українські міста зі ствольної артилерії своїх кораблів, що вони робили раніше. Розширення такої безпекової зони було б ефективним елементом для відтворення “Зернової угоди”, – сказав Коваленко.

Він також відзначив, що безекіпажні катери вже довели свою ефективність при патрулюванні акваторії Чорного моря. Використання цих дронів може додатково зміцнити контроль та забезпечити безпеку морських коридорів. В підсумку, експерт відзначив, що для повного відновлення "Зернової угоди" необхідно активувати всі три складові в єдиному комплексі.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися