Рейтинг впливовості «Еліта України»: старт другого туру і новий рекорд

Рейтинг впливовості «Еліта України»: старт другого туру і новий рекорд

На прес-конференції в Києві, присвяченій підбиттю підсумків першого туру Національного рейтингу впливовості "Еліта України", був зареєстрований рекорд України.

Так, у рейтингу взяли участь 5300 кандидатів з усіх регіонів країни за винятком тимчасово окупованих територій. За словами керівника Національного реєстру рекордів України Лани Вітровий, до цього жоден з подібних проектів не збирав такої великої кількості учасників.

- Проект має дуже амбіційну назву. На мій погляд, еліта - це люди, які мають прямий вплив на соціум, формує його думку і пропонують вибір, який зробили самі. Рейтинг набрав найбільшу кількість учасників, що підтверджує наш експертний аналіз, з чим і хочу привітати, - зазначила Вєтрова.

Відповідний диплом був вручений керівнику оргкомітету Національного рейтингу впливовості "Еліта України", голові правління Міжнародного експертного клубу Олені Овчинниковой. У свою чергу, вона розповіла про результати першого туру, який був завершений 20 вересня.

- У кожної з 24 областей України команда з двохсот експертів протягом місяця відбирала кілька сотень найвпливовіших представників місцевих еліт. У п'яти найбільших регіонах - Київському, Одеському, Львівському, Харківському та Дніпропетровському - по 300 осіб, в дев'ятнадцяти інших - по 200. Ми намагалися зробити так, щоб проект був унікальним і, схоже, що нам це вдалося. Особливість рейтингу "Еліта України" полягає в тому, що оцінювалися не тільки впливовість, фінансова складова, а й відкритість, патріотизм і моральні якості, - розповіла Олена Овчинникова.

Також керівник проекту підкреслила, що 21 вересня стартував другий тур, який триватиме до 5 жовтня .

- На цьому етапі експерти з загального всеукраїнського списку виберуть 100 кращих представників еліти. В даний час загальнонаціональний рейтинговий список включає 300 персон: по десять найвпливовіших людей з кожного регіону і 60 високопоставлених осіб і державних діячів України, які не брали участі в регіональному відборі. Таким чином, саме з них буде сформовано рейтинг найвпливовіших людей країни, що представляють нову еліту, - повідомила Олена Овчинникова.

Керівник науково-дослідного соціологічного центру "Пульс" Олена Князєва докладно розповіла про категорії, за якими були розподілені учасники, а також про 10 критеріях, за якими експерти оцінювали учасників.

- Після тривалих дискусій, експерти прийшли до висновку, що учасники рейтингу будуть розподілені за такими категоріями: політика, бізнес, владу, громадська діяльність, релігія, культура, спорт, медіа, наука і освіти, охорона здоров'я. Якості учасників оцінювалися експертами за 100-бальною шкалою, заявила Олена Князєва.

Для цього були розроблені такі критерії:

1. Суспільне визнання і довіру

2. Посадовий статус, кар'єрний ріст, успіх, особисті досягнення - ресурси (джерела) впливу

3. Компетентність і професіоналізм

4. Розум, інтелект, освіченість, грамотність, інтелігентність

5. Фінансова незалежність

6. Благодійність, меценатство, волонтерство

7. Патріотизм

8. Високі моральні якості (чесність, порядність, прозорість, невикористання свого становища у власних цілях)

9. Соціальна відповідальність (служіння людям, суспільству), репутаційна незаплямованість

10. Уміння домагатися поставлених цілей, самостійність у прийнятті рішень.

Політтехнолог, керуючий партнер компанії "SIC Group Ukrainе", Member of IGAPA Катерина Одарченко поділилася своєю думкою про еліту, яку намагаються сформувати в Україні за допомогою рейтингу.

- Рейтинг не самоціль, це інструмент для залучення уваги до еліти в позитивному значенні цього слова. Громадськість звикла, що елітарний - це людина, яка має гроші і класну машину. Але це не так. У всьому світі елітою вважається самодостатня людина. Наприклад, учитель - еліта, він формує світогляд у дітей, патріотизм, виховує майбутнє покоління. Але до таких людей виявляється менше поваги, ніж вони того заслуговують. Це сумно і необхідно змінити. Наприклад, в Скандинавії повагу до гуманітарних професій украй велика, і в цих країнах рівень життя набагато вище. Я думаю, такі проекти, як "Еліта України", є методом донесення до населення меседжу: боріться, приймайте участь в житті нашої країни. Рейтинг, як інструмент, важливий у формуванні впевненості у людей, у яких немає великих коштів, але є бажання змінити нашу країну на краще, - впевнена політтехнолог.

Олена Овчинникова в свою чергу розповіла і про те, чого варто чекати від проекту в майбутньому.

- 5 жовтня ми представимо підсумки загальнонаціонального рейтингу. Це будуть результати експертного оцінювання: як і в регіональних рейтингах, кандидатів будуть оцінювати за тими ж 10 критеріям. Паралельно з експертним голосуванням на офіційному сайті проекту буде проходити онлайн-голосування. Після цього заплановано видання енциклопедії, в якій будуть імена і біографії 5360 учасників проекту. Також, попередньо 12 березня, ми плануємо організовувати в Києві Національний форум розвитку України, в якому, за нашими оцінками, візьмуть участь понад 2 тисячі осіб. На ньому будуть присутні спікери рівня керівників країн - люди, на яких рівняється весь світ. Ми розуміємо, що у нас амбітна мета, але це не порожні слова. Ми маємо намір домогтися, щоб такі особистості відвідали Україну. Результатом форуму може стати поява стратегії розвитку нашої країни, - резюмувала Олена Овчинникова.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися