В Одесі шукають донорів крові: де можна записатися

Щоб врятувати чиєсь життя вам потрібно 20 хвилин

На завтра, 22 серпня в Одесі велика потреба в донорах крові групи 1(+), 2(+), 3(+), 4(+). Всі охочі мають попередньо зареєструватись. Про це повідомляє пресслужба Одеської міської ради. Здача відбудеться у вівторок, з 9:00 до 12:00 на Слобідці (1(+), 3(+), 4(+)) та в Приморському районі (2(+),) за попереднім записом за посиланням. Після реєстрації Вам зателефонують та підтвердять, що треба приходити. 

Кожен українець (за винятком тих, хто має протипоказання до донорства крові) може підтримати військових і цивільних, для яких донорська кров життєво необхідна. Про це пише Міністерство охорони здоров'я. Однак іноді поширювані фейки заважають надзвичайно корисній справі. Ми зібрали найпопулярніші міфи про донорство, аби застереження не завадили вам - за бажання - долучитися до загальноукраїнської ініціативи.

Міф 1:Донор може "підхопити" інфекцію.

Факт: Донорство безпечне на 100%. З кров'ю контактують лише два предмети: скарифікатор (інструмент для проколювання пальця) та голка гемакона (контейнер для забору та зберігання крові). Вони стерильні. Застосовувані інструменти при вас викидають. 

Міф 2: Донорство шкодить здоров'ю

Факт: здавати кров корисно, оскільки для донора це - - профілактика серцево-судинних захворювань; - стимуляція кісткового мозку; - розрідження крові (зменшується ризик утворення тромбів); - омолодження (поповнення нових і здорових клітин крові); - іноді - очищення шкіри.

Міф 3: Здавати кров боляче.

Факт: Незручностей від болю набагато менше, ніж, наприклад, від "уколів краси" або татуювання. Процедура здачі крові триває недовго, 10-12 хв.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися