Єврокомісія закликає Росію відновити зернову угоду: подробиці

Високопосадовець зазначив, що росія використовує "зерно як зброю"

Єврокомісія закликає РФ продовжити Зернову угоду, щоб дозволити безпечний експорт українського зерна через порти Одеської області. Зокрема, до керівництва держави-терориста звернувся виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс. Під час зустрічі міністрів торгівлі G20 високопосадовець заявив, що Росія використовує "зерно як зброю". 

"Ми підтримуємо всі зусилля Організації Об'єднаних Націй, Туреччини щодо чорноморської зернової ініціативи", - сказав він журналістам, додавши, що блок надає Україні альтернативні торговельні шляхи, які також називають смугами солідарності, для експорту зерна та інших товарів.

За словами Домбровскіса, на сьогоднішній день близько 45 мільйонів тонн зерна, олійного насіння та супутніх товарів було експортовано альтернативними маршрутами через Польщу та Румунію, що є важливим каналом постачання для України.

Згідно з інформацією на сайті Єврокомісії, блок використовує альтернативні маршрути, або "смуги солідарності", з травня 2022 року.

Комісія запустила План дій "Смуги солідарності" для створення альтернативних логістичних маршрутів через залізничні, автомобільні та внутрішні водні шляхи.

Раніше “Коментарі” писали, що військовий експерт впевнений, що зернову угоду можна поновити тільки на умовах України. Наразі Україна має можливість військовими методами диктувати свої вимоги. Таку думку на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса висловив Ігор Романенко, генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника Генерального штабу ЗСУ (2006–2010).



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися