В Одесі знизилася захворюваність на гострі кишкові інфекції

Більшість випадків захворювань пов’язані із вживанням баштанних культур, немитих ягід, овочів

Минулого тижня захворюваність на гострі кишкові інфекції в Одесі знизилася на 25,9%, порівняно з попереднім тижнем. Всього за останній тиждень на гострі кишкові інфекції захворіли 140 одеситів, з яких 67,1% склали діти віком до 17 років. Про це повідомляє Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Згідно з факторним аналізом, більшість випадків захворювань пов’язані із вживанням баштанних культур, немитих ягід, овочів і фруктів, готових домашніх страв із порушенням технології приготування і зберігання, а також із порушенням правил догляду за дітьми.

Крім того, триває моніторинг циркуляції холерного вібріона в об’єктах довкілля, а також обстеження хворих із розладами шлунково-кишкового тракту на холеру. Протягом тижня досліджено 12 проб із зовнішнього середовища, з яких: морська вода — 9 проб, стічні води — 3 проби.

За результатами досліджень морської води, загалом виділено 5 холероподібних вібріонів на пляжах: “Аркадія”, “Дача Ковалевського”, 10-а та 16-а станції Великого Фонтану. Вони не є збудниками холери, але можуть спричиняти кишкові інфекції. Результат досліджень проб стічної води негативний. Також за тиждень обстежено на холеру 132 хворих з розладами шлунково-кишкового тракту, всі з негативним результатом.

Для проведення моніторингу питної води в Одесі досліджено 10 проб на санітарно-мікробіологічні і 9 проб — на санітарно-хімічні показники. Усі проби відповідали нормативним вимогам.

Раніше “Коментарі” писали, що на Одещині лікарні закликають батьків вакцинувати дітей від кору, адже у зв’язку з циклічністю протікання цієї хвороби, спалах захворювання може статися у 2023-2024 роках. Про це повідомили в Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.  Так, медики нагадали, що останній спалах кору зафіксували лікарі у 2017-2019 році. Тоді, захворіло багато дітей, були навіть два летальні випадки. Саме тому, медичні працівники прагнуть попередили спалах хвороби. В Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб наголосили, що ліків від кору немає.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися