Труханів: проект "Сонячне місто" вже дає перші позитивні результати

Перші позитивні результати проекту "Сонячне місто"

В Одесі на даху багатоквартирного житлового будинку по вулиці Капітана Кузнєцова, 114 встановили сонячні панелі. Роботи проводилися в рамках проекту "Сонячне місто", який стартував на початку 2020 року за сприяння одеської мерії.

Про це повідомляє прес-служба міського голови.

Реалізація проекту здійснюється за рахунок залучених коштів підприємств, які мають відповідну ліцензію.

"Не є новиною, що в усьому світі збирають сонячну енергію, існують" зелені тарифи ", за яким зібрана електроенергія потрапляє в мережу. На даху будинку на Капітана Кузнєцова зібрано вже близько 41 МВт електроенергії - в грошовому вираженні - майже 280 тисяч гривень. За Одесі , в цілому, тарифи - одні з найнижчих в Україні. в цьому будинку тариф становить 4 гривні 50 копійок, але в тих будинках, які знаходяться у віданні КК "Суворовський" усереднений тариф - 3 гривні 31 копійка та він самим низький для міста " , - розповів мер Одеси Геннадій Труханов.

Сонячні батареї призначені виключно для генерації електричного струму, який буде спрямовуватися в електричну мережу за "зеленим тарифом".

"Для жителів вигода очевидна - вони отримають відремонтований дах і згодом будуть отримувати 25% прибутку від виробленої електроенергії. За попередніми підрахунками, це 80-90 тисяч гривень в рік на будинок. Ці кошти мешканці зможуть витрачати на благоустрій та ремонт власного будинку", - додав Труханів.

Міський голова зазначив і плюси для міста - залучення коштів для ремонту житлового фонду та зниження споживання електроенергії, виробленої традиційними способами.

"На даху встановлено 204 сонячних панелі. Загальна потужність станції становить 56 кіловат на годину. З урахуванням ремонту покрівлі, підсумкова ціна вийшла 56 тисяч доларів. Ми очікуємо 60 МВт енергії на рік тільки з однієї електростанції, а ця вже встигла виробити 48 МВт. І така станція окупиться за сім років максимум ", - зазначив директор КК" Суворовський "Віталій Попович.

Варто відзначити, це перша сонячна електростанція, встановлена на даху багатоквартирного будинку в рамках проекту "Сонячне місто". За позабюджетні кошти вже придбано обладнання для установки одинадцяти таких станцій.

На даний момент ведуться роботи з капітального та поточного ремонту дахів трьох будинків, на яких найближчим часом будуть встановлені сонячні електростанції.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися