На Одещині підприємці активно користуються програмами для малого і середнього бізнесу

У загальному кредитному портфелі Одеська область займає 7%

В Одеській області діє декілька урядових програм розвитку конкурентноспроможності малого та середнього підприємництва. Про їхні механізми, а також можливості отримати гранти для малого і середнього бізнесу на брифінгу в Медіацентрі Україна – Одеса розповів тво директора департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської ОВА Олексій Дмитренко.

“В умовах дії воєнного стану держава для підприємців створила велику кількість можливостей для комфортного ведення бізнесу. Після початку повномасштабного вторгнення було надано низку податкових преференцій. Це і запровадження мораторію на проведення податкових перевірок бізнесу, це і можливість сплачувати лише 2% від свого обороту. ФОПи 1 та 2 групи сплачували податки за бажанням, спочатку скасовувався повністю акциз на нафтопродукти, потім повернули, але розмір зменшено, а ПДВ на них знижено з 20% до 7%”, – розповів Олексій Дмитренко.

Крім того, роботодавцю надавалася компенсація витрат на оплату праці за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішньо переміщених осіб коштом резервного фонду державного бюджету. (до 6700 гривень щомісячно за кожну працевлаштовану особу).

За програмою “Доступні кредити 5-7-9%” уряд компенсував суб’єктам підприємництва частину кредитного навантаження, заявив чиновник. При цьому за його словами що більше робочих місць підприємство створює, тим більшу компенсацію % за кредитом отримує. Зазначимо, що з початку дії програми до 9 жовтня кількість укладених кредитних договорів склала понад 4 тисячі штук на суму 17,3 мільярда гривень.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися