Одеський інженер створив систему протидії ворожим дронам: як вона працює

Винахід одеського інженера допомагає ЗСУ захищати Україну

З початку повномасштабного вторгнення українські інженери активно розробляють антидронову зброю, яка стає важливою складовою для Сил Оборони України. Їхні зусилля зосереджені на створенні засобів для виявлення, блокування та знищення ворожих безпілотників.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Одеса розповів інженер-конструктор Альберт Вірнін.

За словами інженера, на сьогодні всі дрони можна розділити на два типи. Перший - керовані, де за ними стоїть оператор, іноді вони використовуються для воєнних цілей або розвідки. Другий - некеровані дрони, які можуть бути програмовані для атаки на певні цілі. 

Керовані дрони можна назвати “розумними”: про них можна сказати, що це маленький комп'ютер, який зараз скине на вашу голову гранату чи іншу вибухівку. Вони підступні, їх можна помітити тільки коли вони близько – за 250-300 метрів, тому саме вони дуже небезпечні. Тому завдання сучасних антидронових технологій – це можливість зупинити і знищити як раз такі керовані БПЛА”, – зазначив Альберт Вірнін.

Інженер активно працює над антидроновою зброєю, створюючи рушниці та пристрої купольного типу, які можуть блокувати дію ворожих дронів. Його пристрої створюють навколо себе "купол", який призупиняє функціонування ворожого безпілотника.

Антидронова зброя в дії

Українські захисники вже використовують антидронову зброю, інколи це вимагає спільної роботи двох бійців: один аналізує інформацію та виявляє ворожий дрон, а інший забиває його. Однак інженер вважає, що було б набагато ефективніше, якщо третій боєць був би озброєний антидроновою рушницею, що підвищило б ефективність оборони.

Альберт Вірнін та його сім'я активно працюють над створенням цих пристроїв в Одесі та постачають їх українським захисникам через волонтерів. Ця інноваційна зброя дуже важлива для безпеки нашої країни та її військових.

Нагадаємо, вночі на 17 жовтня ворог в черговий раз намагався атакувати Одеську область дронами-камікадзе типу Shahed-136. Хоча всі були збиті силами ППО, внаслідок падіння уламків було зруйновано будівлю в Одесі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися