З листопада на деяких ділянках водойм в Одеській області буде заборонено ловити рибу: причина

Заборона триватиме до початку весняно-літньої нерестової заборони 2024 року

З 1 листопада розпочинається традиційна заборона промислового, любительського та спортивного вилову риби у зимувальних ямах Одеської області. Межі цих зимувальних ям охоплюють річки Дунай, Дністер та Хаджибейський лиман. 

Про це повідомляє Одеський рибоохоронний патруль.

Поняття "зимувальна яма" має своє коріння ще в XIX столітті, коли це вираз використовувався для позначення місць, де риба збиралася взимку на річках. Зазвичай ці місця розташовувалися на великих глибинах, і саме ця особливість надала їм назву "зимувальних ям".

Поступово, починаючи з 50-х років XX століття, вводилися заборони на вилов риби в межах цих зимувальних ям взимку. Однак не кожна яма на річці може стати зимувальною. Важливою умовою для формування таких місць є наявність зони зі сповільненою круговою течією біля дна. Це забезпечує рибі доступ до кисню та зменшує опір течії. Температура у зимувальних ямах зазвичай становить близько чотирьох градусів тепла, і глибина ям повинна перевищувати висоту промерзання льоду, що дорівнює щонайменше двом метрам.

Захист зимувальних ям є важливою мірою для збереження рибного ресурсу та підтримки рибальської промисловості в Одеській області. У випадку виявлення порушень цих обмежень, громадяни можуть повідомити на "гарячу лінію" за номерами (098) 798-47-93 або (093) 411-00-33. Для отримання додаткової інформації та ознайомлення з межами заборони, можна скористатися посиланням.

Нагадаємо, на Одещині на озері Ялпуг викрито двох браконьєрів, які ловили рибу з дерев’яного човна, використовуючи 17 ліскових сіток.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися