Чорне море не очистилось від наслідків підриву Каховської ГЕС: чи можна вживати морепродукти

Риба мігрує по всьому Чорному морю – тому катастрофа вплинула і на сусідні країни

Після підриву російськими загарбниками Каховської ГЕС пройшло вже майже п’ять місяців, проте Чорного моря досі страждає від дій російських окупантів Як змінилося Чорне море і що впливає на його очищення, – про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів директор Українського національного центру екології моря Віктор Коморін.

“В результаті аварійної ситуації токсичні речовини, як то метали, хімічні і нафтопродукти, швидко попали в Чорне море. Спочатку загинуло багато тварин. Ми весь цей час робили аналізи мертвих мідій, кефалі, дельфінів. Як виявилося, в деяких випадках концентрація речовин в сотні та тисячі разів була вище допустимої норми”, – зазначив науковець. 

Більше всього постраждали мідії, дельфіни і риба в північно-західної частині Чорного моря.

“В одного з мертвих дельфінів ми знайшли в шлунку багато риби, тобто він активно полював перед смертю, ловив рибу, яка виявилася отруєною. Від того і помер”, – розповів Віктор Коморін.

Вчений додав, що сьогоднішні штормові вітри на море з одного боку очищують море, а з іншого піднімають отруйні речовини на поверхню, тому не можна їсти рибу, виловлену саме в північно-західної частині Чорного моря.

“Не рекомендую їсти морепродукти і рибу, яку було зловлена біля одеського узбережжя. Це стосується мідій і рапанів – вони також небезпечні для вживання в їжу. Крім того, риба мігрує по всьому Чорному морю – тому катастрофа вплинула і на сусідні країни”, – зазначив Віктор Коморін

Війна триває, в море попадає ракетне паливо від збитих ракет, і як це все вплине на екосистеми Чорного моря на зараз спрогнозувати неможливо.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися