Над Одеською областю спостерігали північне сяйво “Аврора”

Північне сяйво, коли верхні шари атмосфери Землі “обдувають” сонячні вітри

Вчора ввечері, 5 листопада, жителі Одещині мали змогу побачити північне сяйво. В соціальних мережах з’явилися десятки фотографій, нетипового для нашого краю, природного явища.

Ректор Одеського державного екологічного університету Сергій Степаненко розповів, що подібний феномен — це велика рідкість для наших широт.

“Такі факти бували й раніше, але нічого небезпечного в цьому немає. Це свідчить про те, що сонячна активність посилилася і проявляється у нас ось таким дивним чином”, — пояснив учений.

Зазначимо, що виникає північне сяйво, коли верхні шари атмосфери Землі “обдувають” сонячні вітри, йдуть потоки заряджених частинок Сонця. Рідкісне сяйво “Аврора”, викликане нещодавнім потужним спалахом на сонці, також бачити жителі Миколаївської, Київської, Львівсьої областей.

Що відомо про сяйво “Аврора”

У цього явища є кілька назв – полярне сяйво, північне сяйво (Aurora Borealis), південне сяйво (Aurora Australis), аврора (Aurora). Полярні сяйва спостерігаються на високих широтах обох півкуль навколо магнітних полюсів Землі.

Основними елементами в нашій атмосфері є кисень та азот. Від того, який саме елемент “збуджується” і на якій висоті залежить колір сяйва.

Відомі кольори – червоний (наприклад, так світиться кисень на висотах 200—400 км), зелений, ультрафіолетовий, фіолетовий. Але кожне сяйво має свою неповторну гамму через відмінності хімічного складу атмосфери та конкретні погодні умови.

Всупереч загальноприйнятій думці, сяйва навесні та восени виникають частіше, ніж взимку та влітку. Пік припадає на періоди весняного та осіннього рівнодення.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися