Одеська область в топі за кількістю порушень мовного закону: на що найчастіше скаржаться

Від початку року мешканці Одещини понад 400 разів скаржились на порушення мовного закону

Звернення щодо порушень Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" продовжують зростати, зокрема в Одеській області. За перші дев'ять місяців 2023 року в Україні було зафіксовано понад 3 тисячі подібних звернень.

Про це повідомляє Опендатабот.

За останні три роки веде за кількістю звернень Київ, на який припадає понад третина (36%) від усіх звернень щодо порушень мовного закону в Україні. Загалом левова частка усіх звернень (77%) надходить з п’яти регіонів: Київ, Харківська, Одеська, Дніпропетровська та Київська області.

Найчастіші мовні порушення

Зазначимо, що 28% з усіх звернень стосуються порушень мовного закону у програмному забезпеченні та на вебсайтах, основна скарга стосується відсутності української версії вебсайтах. Такі скарги були актуальні протягом останніх трьох років. На другому місці — скарги на обслуговування споживачів. Упродовж 2023 року було зареєстровано 519 скарг (16,5%).

За останні три роки помітно зріс відсоток звернень громадян щодо порушень мовного закону у сфері реклами: з 11% до 15%. Ще 190 звернень (6%) стосуються інформації про товари та послуги. З 2021 по 2023 роки зросла частка звернень щодо порушень у сфері освіти та науки — більш ніж удвічі, з 4% у 2021 році до 9% цьогоріч. А відсоток звернень у сфері охорони здоров'я збільшилась майже утричі: з 1,6% у 2021 році до 4,3% у 2023 році.

Нагадаємо, в Одеській мерії відбулася презентація проєкту міської цільової програми розвитку та функціонування української мови як державної мови в усіх сферах суспільного життя міста. Цей програмний документ незабаром розглядатимуть депутати під час найближчої сесії міськради, що відбудеться 29 листопада.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися