В Одеській області продавчиня спецій відмовилась обслуговувати клієнтку українською

Головна причина відмови продавчині - це те, що "на Бессарабії" говорять російською

Мовні скандали на Одещині не вщухають. Так, цього разу в Ізмаїлі продавчиня закликала свою кліентку говорити російською або узбекською. У відповідь на обурення продавчиня назвала покупчиню "нацисткою", стала знімати все на відео та викликала охорону. Відео конфлікту жінок розлетілось в соціальних мережах. 

“Ви утискаєте мої права. Я в школі вчила російську мову. І не важливо коли я приїхала в Україну день тому чи 10 років", - заявила продавщиця.

Водночас, на авторку відео викликали охорону за те, що вона вимагала, згідно законодавству, обслуговування державною мовою.

Нагадаємо, що влітку на Дерибасівській знову розгорівся мовний скандал. Спровокували конфлікт дві одеситки, які в нетверезому стані накинулися на вуличних музикантів, які виконували український репертуар. Про інцидент написала Юлія Городецька на своїй сторінці в Фейсбук. 

Крім того, мовний скандал також розгорівся між одеситом та нардепом у Львові. На захист 17-літнього одесита, який у Львові співав пісні російської, стали чиновники Одеської міської ради. Все розпочалося з того, що нардеп Наталія Піпа звинуватила одесита у тому, що він виконував пісню Цоя "забороненою" російською мовою. Після відео їх лайки одесит, який приїхав до Львова до друга, опинився у дитячому притулку. Його туди визначила викликана депутаткою поліція. 

“Коментарі” писали, що в Одеській мерії відбулася презентація проєкту міської цільової програми розвитку та функціонування української мови як державної мови в усіх сферах суспільного життя міста. Цей програмний документ незабаром розглядатимуть депутати під час найближчої сесії міськради, що відбудеться 29 листопада.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися