Морська безпека: військові отримали передові гідрографічні комплекси від Данії

Українські Військово-Морські Сили отримали значне підсилення у своїх технічних можливостях

У рамках міжнародної технічної допомоги, Військово-Морські Сили Збройних Сил України отримали від уряду Королівства Данії передові автономні гідрографічні комплекси. Про це повідомляє пресслужба ВМС ЗС України. 

Капітан 1 рангу Роман Гончаренко, начальник гідрографічної служби ВМС ЗС України, розповів про особливості цього комплексу, обладнаного багатопроменевим ехолотом, який призначений для зйомки рельєфу дна з метою забезпечення ситуаційної обізнаності у підводному просторі. Зазначений ехолот дозволяє не лише отримувати точні дані про морське дно та середовище, але і виявляти підводні об'єкти, що є критично важливим для військових моряків.

Головне завдання багатопроменевого ехолота — збирати точні дані про морське дно та морське середовище. Потім їх можна обробити та використовувати для створення та оновлення морських карт та планшетів для підтримки безпечної навігації у районі. Отримана батиметрична інформація дозволяє знати глибини дна з щільністю через кожен сантиметр. Відповідно, ми можемо знати наявні підводні перешкоди, вибрати правильні місця стоянки наших плавзасобів, варіанти проходу, маршрути переходів суден, — пояснив Роман Гончаренко.

Цей автономний гідрографічний комплекс використовується переважно в акваторіях портів та закритих водних зонах, де багатопроменевий ехолот може отримати інформацію від 1024 променів, надаючи деталізовану карту рельєфу дна.

Багатопроменевий ехолот SeaBat T51-R, виготовлений на основі відомого SeaBat T50, є революційним інструментом для отримання батиметричних даних високої роздільної здатності. Завдяки технології 800 кГц та автономному управлінню сонаром, цей комплекс надає надійні дані, сприяючи підвищенню ефективності зйомки при мінімальному навантаженні на оператора.

Нагадаємо, в Україні можуть з’явитися морські дрони, які змусять Росію вивести свої кораблі з Чорного моря. Експерт також додав, що Чорне море для країни агресора вже не безпечним і ситуація буде тільки покращуватися у сторону України. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися