В Україні найближчим часом представлять нову стратегію морської безпеки: подробиці

Важлива складова стратегії – відшкодування збитків, які нанесла Росія Україні під час війни

Україна має добитися значних економічних показників з новою стратегією морської безпеки. Зараз документ знаходиться в процесі остаточного обговорення і для його затвердження треба буде міняти Конституцію України. Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

“Ми маємо бути морською державою, а не країною біля моря. Так каже наш командувач Військово-Морських Сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа, так прописано в новій стратегії розвитку. В цьому сенсі Україні пощастило зі всім, окрім одного сусіда. В нас є моря: Чорне та Азовське, в нас є річки, про які забувають, хоча вся європейська цивілізація – річкова, великі міста Європи виникли як раз на річках”, – повідомив Плетенчук.

Стратегія передбачає розміщення морських військових баз по всьому морському периметру, в тому числі в деокупованому Криму. 

“Для розміщення баз нам потрібні зміни в Конституції України, це має вирішувати Верховна Рада України. Крім того, у стратегії прописана тісна співпраця з країнами ЄС і НАТО. Стратегія охоплює не тільки море і річки, але й шельфи, в тому числі й газоносні, морські кордони, портову інфраструктуру. Але попереду документ передбачає захист економічних інтересів нашої країни. Стратегія стосується не тільки  Азово-Чорноморського регіону. Нас цікавить не тільки ці моря і річки навколо, нам необхідно Середземне море, в нас є інтереси у світовому океані”, – зазначив речник ВМС ВСУ.

В стратегію також додали позиції та досвід провідних морських держав світу.

“Кінцева мета стратегії  морської безпеки – це набуття економічних спроможностей України. На зараз це демонструє економічний коридор, який раніше називали “зерновим”: Збройні сили України роблять все можливе, щоб він працював”, – підсумував речник ВМС.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися