ВІЛ в Одесі: які заходи приймають для профілактики та лікування

Одеська область має найвищий рівень поширеності ВІЛ в Україні

У переддень Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, 1 грудня, Одеська мерія провела зустріч для обговорення досягнень медичних закладів та неурядових організацій міста у сфері протидії ВІЛ цього року. Про це повідомляє пресслужба Одеської міської ради. 

Своєчасне виявлення ВІЛ є провідним фактором, який дозволяє почати лікування на ранній стадії та зупинити поширення інфекції. В усіх медзакладах Одеси можна безоплатно за 15 хвилин зробити тест на ВІЛ — зазначив очільник Департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради Левон Нікогосян.

Завдяки підписанню Паризької декларації Одеса приєдналася до глобальної ініціативи Fast Track Cities з метою подолання епідемії ВІЛ у великих містах. Міська цільова програма "Fast Track Odesa" успішно об'єднала зусилля влади, медичної системи та неурядових організацій для ефективної боротьби з ВІЛ, туберкульозом, вірусними гепатитами та наркоманією. Спільні комунікаційні програми громадського здоров'я та навчальні заходи для працівників правоохоронних органів, освітніх установ і соціальних служб були успішно впроваджені для населення Одеси, зокрема для молоді та підлітків.

Одеса неодноразово була визнана як лідер у галузі протидії ВІЛ, а цьогоріч в Україні вперше в муніципальну програму включено заходи з надання медичної, соціально-психологічної допомоги та реабілітації за програмою "28 днів" для осіб, які вживають психоактивні речовини.

Втім за даними офіційної реєстрації, Одеська область сьогодні має найвищий рівень поширеності ВІЛ —  понад тисячу на 100 тисяч населення та найвищу смертність від СНІДу.

Нагадаємо, у клініці Test & Treat AHF Ukraine" в Одесі, представники Фундації АнтиСНІД США в Україні організували безплатне тестування на ВІЛ та інші віруси, зокрема гепатити B та C, та сифіліс. Акція проводиться напередодні Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом, який відзначається щорічно 1 грудня.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися