Із нагоди святкування Хануки в Одесі запалили менору

Святкування Хануки в Одесі

З 7 грудня іудеї відзначають велике свято - Хануку. Її називають святом світла. Вчора, 10 грудня, на четвертий день свята, на менорі, яка встановлена у центрі міста, головний рабин Одеси та Півдня України Авроом Вольф запалив четверту свічку. Про це повідомили в Одеській міській раді. 

“Сьогодні дві країни живуть у війні - Україна та Ізраїль. Дві країни, які борються з темним злом і обовʼязково переможуть. Адже світло завжди перемагає темряву”, - сказав пан Вольф.

Заступник Одеського міського голови Павло Вугельман нагадав, що торік, менора стояла у суцільній темряві  через блекаут

“Минулоріч ця менора стояла у суцільній темряві через блекаут. Але попри війну та відсутність світла вона символізувала і буде символізувати нашу свободу та незламність”, -  додав заступник Одеського міського голови Павло Вугельман.

Коли свято Ханука у 2023 році?

Ханука з єврейської перекладається як "урочисте відкриття". Свято вважається одним із найвеселіших в іудаїзмі. Ханука триває вісім днів, а починається – 25-го числа місяця Кислева, який прив'язаний до місячного календаря. Тож це плаваюча дата, яка у 2023 році випадає на період з 7 по 15 грудня.

Традиції святкування Хануки

Головним символом свята є великий свічник ханукія із 9 підставками. Щодня свята запалюють по одній свічці на свічнику, а на 8 день - всі 8 свічок на свічнику. Дев'ята свічка у ханукії використовується для запалювання інших. Ханукію виставляють на підвіконня, щоб світло відштовхувало все погане та зле. Запалювати свічник потрібно там, де сім'я живе постійно, у кімнаті, де зазвичай їдять.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися