Чому Сергій Дурач досі на свободі: подробиці рейдерських захоплень в Одесі

Майно "Центру захисту інвалідів" фактично "відібрано" рейдерами

Вже декілька років одеська громадська організація "Центр захисту інвалідів" (ЦЗІ) протистоїть “рейдерським захопленням”. Зокрема, зі сторони Дурача Сергія, який намагається обікрасти організацію. Зазначимо, що ЦЗІ мала в управлінні готель "Зірка", будівлю підземного торгового центру "Грецький", колишній ресторан "Київ" тощо. Зараз майно організації незаконно привласнили. Проте представники феміди закривають очі та не беруть до уваги очевидні рейдерські захоплення. “Коментарі” з’ясували, які кримінальні провадження відриті стосовно  Дурача Сергія та усі подробиці справи.

Все розпочалось у  2017 році, коли Сергій Дурач був директором  ТОВ "Дінаре". Тоді товариство з обмеженою відповідальністю продало Центру захисту інвалідів корпоративні права торговельної фірми "Галатея". Однак, Сергій Дурач заявив, що громадська організація не заплатила гроші.

Документи, що підтверджують договір купівлі-продажу, так і знайшли. В "Центрі захисту інвалідів" запевняють, що саме Дурач викрав оригінали, щоб підставити організацію.

Пізніше виявилось, що Дурачу належить лише 1% статутного фонду "Дінаре", а залишок —  американській корпорації "ANB". Проте, до суду Сергій надав документи, які нібито підтверджують, що він є власником і директором "ANB".

З’ясувалося, що Дурач подав фіктивні папери, тому його мрія здійснити рейдерське захоплення частки корпорації ANB у ТОВ "Дінаре" залишилася нездійсненою.

Вже у 2021 році за допомогою незаконних махінацій та “чорних нотаріусів” Дурач Сергій та його спільники привласнили декілька об’єктів нерухомості: бізнес-центр “Київ” та торговий центр “Грецький”, які належать дочірнім підприємствам ЦЗІ. 

Міністерство юстиції визнало, що реєстраційні дії, в результаті яких майно перейшло до нових власників, були незаконні. Підтвердила цю інформацію також і нотаріус Тетяна Домбровська, яка безпосередньо займалася цими справами. Хоча правоохоронцям вона сказала, що взагалі не причетна до вищезазначених операцій. 

Вже 28 грудня Мін’юст своїм рішення наказав повернути нерухомість попереднім власникам, проте “нові” господарі не мали наміру “віддати” нерухомість “без бійки”. Тому у відповідь подали позов до Господарського суду Києва, щоб скасувати наказ Мін’юста.

Влітку 2022 року суддя Сергій Стасюк розглянув позов та наклав досудовий арешт на виконання Наказу Мін’юсту. Це рішення оскаржили, а пізніше було скасовано Північним Апеляційним судом Києва. Але на цьому справа не завершилась.Через декілька тижнів суддя Стасюк знову наклав заборону на виконання Наказу Мін’юсту. А більше ніж через рік, 7 грудня 2023 року Сергій Стасюк виніс ухвалу, згідно з якою Наказ Мін’юсту був визнаний незаконним.Як результат, нерухомість в Одесі відібрали у законних власників. Водночас адвокати “ЦЗІ” впевнені, що суддя Стасюк виніс неправомірне рішення.

Загалом щодо Дурача було відкрито такі кримінальні провадження:

- за фактами загибелі 9 осіб у 2019 р. у готелі "Токіо-Стар", де він був директором;

- за фактами його шахрайського призначення директором ГО "ЦЗІ";

- за фактами крадіжки грошей і документів з офісу ГО "ЦЗІ";

- за фактами рейдерського захоплення Бізнес-центру "Київ" і Торгового центру "Грецький"

- за фактами рейдерського захоплення корпоративних прав американської корпорації ANB International.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися