В Одесі зробили операцію однорічному хлопчику з рідкісною аномалією серця

Наразі дитина здорова

В  Одеській обласній дитячій лікарні провели унікальну операцію. Так, в однорічного хлопчика Андрія виявили рідкісну аномалію - трьохпередсердне серце. Операція була необхідна. Лікарі зазначили, що вірогідність такої аномалії розвитку серця зустрічається у 0.1% від інших вроджених вад розвитку серця. 

Мати Андрія вчасно побачили, що хлопчик почав вести себе мляво, втратив інтерес до життя. Вони звернулись у лікарню за місцем проживання, де після дообстеження було запідозрено аномалію розвитку серця. При надходженні до Дитячої лікарня вада серця підтвердилася та в терміновому порядку дитину підготовлено до оперативного втручання, адже із-за високої легеневої гіпертензії, прогресуванням серцевої недостатності, серце вже не справлялось з навантаженням.

На щастя, операція пройшла успішно і теперь життю та здоров’ю дитини нічого не загрожує. 


Трьохпередсердне серце: що це

Трьохпередсердне серце - це аномалія розвитку, при якій в лівому передсерді знаходиться аномальна мембрана. Вона розділяє передсердя на дві камери. Верхня камера отримує кров від легеневих вен, а нижня камера, яка безпосередньо з’єднується з лівим шлуночком (системним шлуночком) інколи отримує кров через невеличкі отвори в мембрані, або через інші дефекти серцевих перетинок. Небезпека цієї вади заключається в тому, що верхня камера різко перенавантажується, внаслідок цього підвищується тиск в судинах малого кола кровообігу, формується легенева гіпертензія. Нижня камера - різко обмежена в об’ємі крові, системний шлуночок "пустий" і всі органи, які очікують на кров насичену киснем та іншими поживними речовинами - отримують в значно обмежених об’ємах. Тривалість життя дітей з такою вадою серця є дуже короткою, від 2-3 міс. до 1-2 років при важких формах аномалії розвитку серця.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися