На Одещині циркулює новий штам коронавірусу "Дженні": що про нього відомо

Вакцинація рятує від зараження та тяжкого перебігу захворюваності

Санітарно-епідемічна ситуація в Одеській області залишається на контролі. Нових випадків коронавірусу поменшало, втім в регіоні зафіксували циркуляцію нового штаму. Про це повідомляє Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Інтенсивний показник, включаючи COVID-19, залишається нижче епідемічного порогу, складаючи 323,7 на 100 тисяч населення. Це зниження на 39,1% порівняно з епідемічним порогом (532,05).

Діти становлять основну частину захворюваності (58,2%), з найвищою відсотковою вагою серед вікових груп 0-4 років та 5-14 років, які складають 34% та 54% відповідно.

Зменшення рівня госпіталізації на 20% особливо помітне серед дітей, на яких припадає до 59% госпіталізацій.

Щодо COVID-19, його внесок в загальну захворюваність становить 3,3%, зниженням на 4% порівняно з минулим тижнем, хоча відмічається збільшення серед дітей до 17 років на 41%. Дорослі від 30 до 64 років складають 65% від загальної кількості випадків.

Показник госпіталізації хворих на COVID-19 зменшився на 30,6%, вказуючи на позитивні тенденції. У січні зафіксовано 9 випадків нового субваріанту "Омікрон" - JN.1, що названий "Дженні".

Детальніша інформація про вакцинацію та пункти вакцинації в Одеській області доступна за посиланням.

Вперше цей субваріант виявили у США у вересні 2023 р., після — у інших країнах світу, зокрема Індії, Китаї, Великій Британії. ВООЗ класифікувала його як субваріант, який "представляє інтерес", через "його швидке поширення". За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC) станом на 5 січня 2024 р. на JN.1 припало приблизно 62% усіх варіантів SARS-CoV-2, що циркулюють, – зазначили в МОЗ.

Щодо JN.1 у ВООЗ зазначають, що ризик для населення є низьким, а вакцини, які використовуються у світі проти COVID-19, захищають від нового субваріанту. В Україні наразі для щеплень використовують вакцини "Janssen" (виробник "Johnson&Johnson") та "Comirnaty" (виробник "Pfizer"). Для дітей з 5-річного віку використовується вакцина проти COVID-19 "Comirnaty" для дітей (виробник "Pfizer"). Також доступна Омікрон-специфічна вакцина (виробник "Pfizer"), рекомендована для бустерних щеплень людям, які мають два щеплення.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися