На Одещині екологи виявили молюсків родом з Китаю: де саме

Рибалок Одещини закликали передати свіжий екземпляр працівникам парку

На Одещині на Дністровському лимані екологи виявили молюска родом з Китаю, який несе загрозу місцевим червонокнижним видам. Про це повідомили в Нижньодністровському національному природному парку.
Інспектори виявили молюска під час вилучення з води браконьєрських сіток у районі с. Семенівка.
Раніше цей вид молюсків вже знаходили на Дунаї, у дельті та басейні Тиси, епізодично у басейні Дніпра. Імовірно личинки китайського гостя потрапили з рибою до Дністровського лиману.


Спеціалісти зазначають, що розповсюдження даного виду може вплинути на місцевих жителів акваторії. Відомо що місцеві уніоніди – прісноводні мідії є головними фільтраторами водойм, а їх ареали і чисельність стрімко скорочуються.
Китайска Беззубка буде конкурентом для Anodonta cygnea і Pseudanodonta complanata, які внесені у Червону книгу України.

“Тема потребує дослідження і вивчення. Важливо зловити живого молюска і ми звертаємося до рибалок з проханням при нагоді передати свіжий екземпляр працівникам Парку”. - зазначили в парку.
Що відомо про Sinanodonta woodiana

Батьківщиною виду є Східна Азія та Індокитай. Молюск мешкає у повільних річках та непротічних ставках від басейну річки Амур на півночі до Камбоджі на півдні. Починаючи з 1960-х років він почав поширюватися по світу. Так, у 1963 році разом з мальками коропа, товстолобика та білого амура був завезений до Європи (вперше його помітили у ставках Угорщини та Румунії, а звідси він поширився по всій Європі). Згодом зафіксований в Таїланді, М'янмі, Сінгапурі, Індонезії, США, Коста-Риці та Домініканській Республіці. В Україні вперше помічений у 2001 році в гирлі річки Дунай.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися