Верховний Суд може змінити дату заснування Одеси: подробиці

Завдяки судовому розгляду Одеса здатна "стати старше" на майже 400 років

У Касаційному адмінсуді, котрий входить до складу Верховного Суду України, на початку вересня розглядали справу, пов'язану із історичними записами щодо часу заснування міста Одеси. Як повідомляють "Коментарі Одеса", посилаючись на видання "Я і закон", завдяки рішенню ВС улюблена всіма "перлина біля моря" може додати в віці на 379 років.

Судді розглядали позов, яким намагаються оскаржити запис, існуючий у додатку до постанови Кабміну 2001 року №878 "Про затвердження Списку історичних населених місць України". У судовому порядку намагалися домогтися заміни час заснування Одеси із 1794 на 1415 рік.

Цікаво, що в судах як першої, так і апеляційної інстанцій справа була закрита. Служителі закону відзначили, що в ній відсутній юридичний спір, на який би поширювалася юрисдикція судів. Все тому, що в компетенції суддів не знаходиться питання визнання історичних дат тощо.

Однак у Верховному Суді мають іншу думку. Представники судової колегії звернули увагу, що позивач намагається домогтися зміни нормативно-правового акта, які розраховані на значну кількість людей і застосовуються неодноразово.

Саме тому у ВС вирішили повернути справу до суду першої інстанції, де його повинні переглянути відповідно до статті 264 Кодексу адміністративного судочинства України (Постанова КАС ВС від 6 вересня 2021 року по справі № 826/8295/18).

Чи вигорить із цього щось серйозне, покаже подальше судовий розгляд. Але якщо дату таки змінять, то вийде, що Одеса цього вересня відсвяткувала вже 606 річницю від "дня народження".

Відзначимо, що питання часу заснування Одеси є одним із найбільш спірних дуже довгий час. Так, деякі історики підтримують варіант із 1415 роком, інші — із 1794-м. Першу дату пов'язують з першою згадкою порту Качибей (Хаджибей, пізніше Одеса) у письмових джерелах. Друга — час побудови першого будинку в місті, який вже був захоплений Російською імперією.

Нагадаємо, раніше "Коментарі Одеса" повідомляли, що в Одеській області збираються перейменувати кілька вулиць імені Валентини Терешкової. З чим це пов'язано, читайте в нашому матеріалі.

Читайте також