В Одеській області перейменують вулиці Валентини Терешкової: навіщо і хто проти

Представники проросійських політичних сил вже висловили протест щодо подібного рішення

Із кількох населених пунктів Одеської області зникнуть вулиці, котрі носять ім'я радянської космонавтка, першої жінки в космосі Валентини Терешкової. Як повідомляють "Коментарі Одеса", посилаючись на інформацію "Думської", таке рішення вже викликало обурення у частини місцевих політиків.

Перейменування відбудеться у Фонтанці, Новій Дофінівці та Крижанівці, які входять до складу Фонтанської ОТГ. Члени комісії ради громади, яка займається питаннями топоніміки прийняли відповідне рішення в четвер, 16 вересня.

Причина — у вимогах ЗУ "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки". Свого часу Терешкова входила в члени Президії ВР СРСР, ящо фактичний було "колективним президентом" країни.

Втім, нинішні погляди космонавтки теж значно впливають на подібне рішення. Терешкова є членом путінської "Єдиної Росії", відкрито підтримує російсько-українську війну, голосувала за анексію Кримського півострова в 2014 році.

Як будуть називатися вулиці тепер, ще поки невідомо. Вибрати назвою для топонімічних об'єктів хочуть запропонувати жителям сіл. Також, швидше за все, у населених пунктах пройде перейменування і трьох вулиць, які фактично продовжують вулиці Одеси — Академіка Сахарова, Генерала Бочарова і Володимира Висоцького.

Слід зазначити, що перейменуванням вулиць імені Терешкової вже зацікавилися представники місцевого осередку проросійської партії "ОПЗЖ". У той же день до голови Фонтанської ОТГ Наталії Крупиці було направлено звернення від депутатів цієї фракції, де вони говорять про нібито "незаконне перейменування".

"Фракція "ОПЗЖ" вважає це рішення таким, що не відповідає нинішнім потребам громади. Валентина Терешкова — перша жінка-космонавт в історії світу, людина, яка стала кумиром для багатьох жінок планети, яка своїм особистим подвигом стала прикладом мужності і героїзму. На жаль, сьогодні в Україні немає жодної жінки-космонавта, тому нехай наші жителі і особливо діти мають можливість пишатися тим, що вулиці їх селищ носять ім'я легендарної особистості — Валентини Терешкової", — відзначили в зверненні політики.

Також в документі містяться риторичні запитання на кшталт "невже після перейменування якість життя покращиться?" і повчання про те, як насправді слід діяти представникам апарату Фонтанської сільської ради.

Чи зупинить це перейменування вулиць, поки невідомо.

Нагадаємо, раніше "Коментарі Одеса" повідомляли, яку з вулиць Одеси перекриють для транспорту до кінця осені. Подробиці — в нашому матеріалі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися