Закладено першу цеглину: на якому етапі відновлення Спасо-Преображенського собору в Одесі

З моменту влучання російської ракети по центру Одеси й руйнування собору пройшло вже майже 9 місяців

23 липня 2023 року історичний центр Одеси, що є об'єктом спадщини ЮНЕСКО, постраждав від масштабного удару ворожих військ. Ця атака призвела до серйозних руйнувань 25 пам'яток архітектури, включаючи Спасо-Преображенський кафедральний собор. Наразі триває відновлення зруйнованих пам’яток. На якому етапі ремонт собору повідомили в Одеській міській раді.  

Мер Одеси Геннадій Труханов наголосив на необхідності негайного втручання для відновлення пошкоджених об'єктів, в тому числі і Спасо-Преображенського собору, щоб уникнути додаткових втрат. За підтримки благодійників та парафіян Одеської єпархії був відремонтований дах собору, а також розпочато роботи з відновлення найбільш пошкоджених частин будівлі.

У жовтні 2023 року Італія виступила із пропозицією надати фінансову допомогу Одесі для відновлення собору. У грудні була визначена конкретна сума фінансування.

Вчора 2 квітня, була проведена урочиста церемонія закладки перших цеглин у стіни південно-східної частини собору. Попередньо були проведені роботи з очищення підвальних приміщень від завалів, укріплення південної стіни головного вівтаря та стабілізації пошкоджених ділянок фундаменту і між підвального перекриття.

Обстріли Одеської області

Зранку 15 березня Одеській області оголосили повітряну тривогу. Через кілька хвилин після сповіщення в Одесі пролунала серія вибухів.  Росіяни вдарили по Одесі балістичною ракетою. Внаслідок атаки 21 особа загинула й понад 70 отримали поранення. В пресслужбі ДСНС Одеської області показали наслідки атаки

В ніч на 11 березня, ворог вкотре завдав удару по регіону вночі саме ударними дронами типу "Shahed-131/136". Підрозділи протиповітряної оборони півтори години відбивали атаку РФ.  Маневри дронів між житловими та промисловими кварталами ускладнювали роботу ППО. Втім, 10 дронів-камікадзе все ж вдалось збити в небі над Одеською областю, однак не вдалось уникнути влучань.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися