В Одеську область прилетіли рідкісні тропічні птахи: ФОТО

Сиворакша - рідкісний птах фауни України та занесений до Червоної книги, але вибухи і інші шуми війни негативно впливають на їх мірне життя

Доктор біологічних наук та керівник науково-дослідного відділу Одеського національного парку, Іван Русєв, повідомив у мережі Facebook про приліт до нацпарку "Тузлівські лимани" червонокнижних тропічних птахів - сиворакші. Ці птахи вже оселилися на своїх гніздових територіях.

За словами Русєва, ці птахи прилетіли з Південної Африки близько двох тижнів тому і обрали для себе притулок біля "Тузлівської Амазонії". Подолавши шлях понад шість тисяч кілометрів, вони вирішили зупинитися саме тут.

Сиворакші летіли через багато мірних країн і прилетіли в країну де, вже третій рік  точиться війна. Зазвичай вони вибирають собі затишні місця на схилах наших лиманів. Вибираючи обриви над лиманами, протяжність яких величезна, вони підчищають старі нори і незабаром загніздяться, – йдеться в повідомленні. 

У серпні ці птахи повернуться до своїх африканських осель. За словами Русєва, сиворакші - рідкісний для України вид, який занесений до Червоної книги.

Цікаві та маловідомі факти про птахів Сиворакшів

  • Сиворакші - це не один вид, а ціле сімейство птахів, яке налічує близько 25 видів.Вони поширені в тропіках та субтропіках Африки, Азії та Австралії.

  • Сиворакші відомі своїми яскравими пір'ям та незвичайними криками. Деякі з них, наприклад, білогруда сиворакша, можуть імітувати звуки інших тварин та людей.

  • Ці птахи всеїдні, харчуються комахами, фруктами, дрібними тваринами та навіть падаллю.

  • Сиворакші - моногамні птахи, які утворюють пари на все життя. Вони разом будують гнізда, висиджують яйця та вигодовують пташенят.

  • Цікаво, що деякі види сиворакшів використовують для будівництва гнізд отруйних гусениць. Їхні отруйні волоски відлякують хижаків.

  • На жаль, деякі види сиворакшів знаходяться під загрозою зникнення через втрату місць проживання та полювання.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися