На Одещині викрито посадовців міграційної служби, які заробляли на іноземцях

У посадовців знайшли майна на майже 150 млн грн

Працівники ДБР разом із СБУ викрили начальника управління міграційного контролю ГУ ДМС України в Одеській області та його співробітника, які обіцяли іноземцям вирішити питання перебування в Україні за гроші. Про це повідомляє пресслужба ДБР. 

Посадовці вимагали 20 тисяч доларів США від уродженця Молдови за допомогу у вирішенні його проблем із депортацією. У чоловіка було анульовано паспорт громадянина України, і його чекала примусова депортація. Чиновники порадили йому подати апеляцію до суду й обіцяли допомогти виграти справу, впливаючи на суддю та працівників ДМС.

Двом посадовцям повідомлено про підозру у прийнятті неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення, поєднане з вимаганням, вчиненим за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 369-2 КК України). Санкція статті передбачає до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Їм обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із заставою: 70 мільйонів гривень для керівника управління та 7 мільйонів гривень для співробітника.


Під час обшуків у місцях роботи та проживання посадовців було виявлено значні суми грошей, криптовалюта, коштовності та інше майно на загальну суму щонайменше 140 мільйонів гривень. Це значно перевищує їхні офіційні доходи. Зокрема, лише коштовності дружини керівника вартують близько 3 мільйонів гривень.

Також у начальника управління виявили записані на його матір елітний будинок площею 200 кв. метрів та автомобіль, придбаний торік за 7 мільйонів гривень. Власність матері посадовця також включає численні земельні ділянки, будинки та магазини.

Згідно з щорічною декларацією за 2023 рік, посадовець отримав зарплату на загальну суму 345 116 гривень. Вирішується питання про додаткову кваліфікацію щодо незаконного збагачення (ст. 368-5 та 366-2 КК України).


Нагадаємо, на Одещині правоохоронці затримали заступника голови однієї з сільських рад під час отримання неправомірної вигоди за "вирішення" питання непридатності до військової служби місцевого чоловіка призовного віку. За його діяльність загрожує до восьми років ув'язнення з конфіскацією майна.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися