“Кортеж” з ухилянтів: на Одещині СБУ зупинила масштабну схему виїзду чоловіків за кордон

На Одещині затримали рекордну кількість чоловіків, що хотіли незаконно потрапити за кордон

Співробітники Служби безпеки України викрили масштабну схему незаконного переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон. Організатори планували вивезти з країни майже сотню ухилянтів від мобілізації. Про це повідомляє пресслужба Управління СБУ в Одеській області. 

Розслідування встановило, що на чолі "бізнесу" стояв мешканець Одеської області. Для реалізації своїх планів він залучив кількох спільників, серед яких був навіть правоохоронець.

Злочинці шукали "клієнтів" через соцмережі, де пропонували платні послуги з нелегального виїзду з України. Вартість такої послуги коливалася від 5 до 18,5 тисяч доларів США, залежно від терміновості виїзду.

За схемою, зловмисники доправляли "клієнтів" до кордону, а потім проводили їх по маршрутах, що оминали офіційні пункти пропуску. Під час одного з рейсів правоохоронець консультував водіїв, як об’їхати блокпости.

21 червня 2024 року оперативники СБУ зафіксували спробу нелегального переправлення першої групи ухилянтів. Було зупинено чотири мікроавтобуси, в яких знаходилися 47 осіб.

Наразі учасників злочинної групи затримано, і їм повідомлено про підозру в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України).

Вирішується питання про обрання затриманим запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 9 років. Слідчі дії тривають для з'ясування всіх обставин справи та виявлення інших причетних осіб.


Схеми перетину кордону

“Горе-мандрівник” за 200 метрів від кордону з Молдовою зламав ногу. Одеські прикордонники врятували чоловіка з Львова, який отримав травму під час спроби незаконного перетину кордону з Молдовою. Жінка, колишня дружина потерпілого, звернулася на "гарячу лінію" ДПСУ, повідомивши про неприємний інцидент. 

Нагадаємо, одеські поліцейські затримали чоловіка, який організував незаконне переправлення осіб через державний кордон України. Правопорушник забезпечував військовозобов’язаних чоловіків фіктивними документами, які давали їм право безперешкодно виїжджати з країни.

Джерело: https://t.me/SSU_Odesa/9742

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися