На Одеській митниці викрито корупційну схему: затримано двох посадовців

Підозрюваних затримали "на гарячому" під час отримання хабаря

Служба безпеки України ліквідувала корупційну схему, яка діяла на Одеській митниці. У ході проведення комплексних оперативних заходів було затримано двох митників. Про це повідомляє пресслужба Управління СБУ в Одеській області.

За даними слідства, головний державний інспектор одного з митних постів організував механізм систематичного вимагання хабарів за безперешкодне проходження товарів через митний кордон. Для реалізації свого плану він залучив інспектора з сусідньої держави, який виступав посередником у переговорах з імпортерами та забезпечував передачу хабарів.

У разі відмови від сплати хабаря, перевізники стикалися з додатковими перевірками вантажів і документації, що призводило до затримок у митному контролі та зриву договірних зобов'язань імпортерів щодо доставки товарів.

Правоохоронці затримали обох зловмисників "на гарячому" під час отримання $5000 за сприяння у ввезенні партії комплектуючих для мобільних пристроїв. Раніше було задокументовано ще один випадок отримання неправомірної вигоди.

На підставі зібраних доказів обом посадовцям повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за одержання неправомірної вигоди службовою особою.

Під час обшуків у домівці одного з митників та в його автомобілі було вилучено готівку у різних валютах на загальну суму понад 3,5 млн гривень.

Наразі триває розслідування з метою притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до корупційної схеми. Зловмисникам загрожує до 10 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, Одеська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо заступника начальника одного з відділів Управління адміністративно-господарської діяльності Одеської митниці. Посадовицю звинувачують у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди.

Крім того, Служба безпеки України розкрила корупційну схему, організовану керівницею відділу митного оформлення одного з постів Одеської митниці. Зловмисниця систематично вимагала хабарі за "прискорене" розмитнення автомобілів, прискорюючи чи уповільнюючи процес залежно від того, чи сплачували їй, чи ні.

Читайте також