Важливо

ДБР викрило схему переправлення нардепа за кордон: підозрювані встановлені

Нардепа Дмитрука оголошено в міжнародний розшук

Державне бюро розслідувань (ДБР) виявило осіб, причетних до незаконного переправлення народного депутата через державний кордон України в напрямку Придністров'я. Трьом підозрюваним вже оголошено про підозру, а одного з них затримано. Про це повідомляє пресслужба ДБР. 

Співробітники ДБР в рамках кримінальної справи щодо незаконного перетину кордону чинним народним депутатом провели низку масштабних слідчих заходів, що дозволило зібрати переконливі докази. Зокрема, було опитано свідків, проаналізовано голосові та інтернет-з’єднання мобільних операторів, а також відслідковано маршрути пересування абонентів, причетних до злочину.

Розслідування показало, що 23 серпня 2024 року нардеп незаконно перетнув державний кордон у районі пункту пропуску "Павлівка", що в зоні відповідальності відділу прикордонної служби "Велика Комарівка" ДПС України. Операція з переправлення депутата була заздалегідь спланована та ретельно організована.


Депутат виїхав з Києва на автомобілі, керованому іншою особою, близько першої години дня. В результаті аналізу відеозаписів з камер на автотрасі Київ-Одеса та допиту водія вдалося з'ясувати, що нардеп вийшов з машини поблизу населеного пункту в Роздільнянському районі Одеської області. Близько п'ятої години вечора він пересів у інше авто, де його зустрів інший фігурант справи, який також є організатором цієї схеми. Вже о дев'ятій вечора вони доставили депутата до кордону, звідки він нелегально покинув територію України пішки.

На сьогодні встановлено всіх учасників цієї незаконної операції, включаючи тих, хто сприяв втечі з боку Молдови. Відомо, що організатор має значний вплив як серед правоохоронців, так і в кримінальних колах. Їхній "бізнес" з незаконного переправлення громадян через кордон, зокрема військовозобов'язаних, був добре налагоджений.


Організатор та один з його спільників вже втекли до Придністров'я наступного дня після операції. ДБР повідомило про підозри трьом учасникам цієї злочинної схеми за ч. 2 ст. 332 Кримінального кодексу України. Одного з них затримано, питання щодо обрання йому запобіжного заходу наразі розглядається. Процесуальне керівництво у справі здійснює Військова прокуратура Південного регіону.

Нагадаємо, одеські поліцейські затримали чоловіка, який організував незаконне переправлення осіб через державний кордон України. Правопорушник забезпечував військовозобов’язаних чоловіків фіктивними документами, які давали їм право безперешкодно виїжджати з країни.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися