Поліція викрила кібершахраїв, які привласнили 15 мільйонів гривень громадян

На цей час відомо, що від шахраїв постраждали близько 10 тисяч осіб

Правоохоронці викрили масштабне злочинне угруповання кібершахраїв. Вони використовували “фішингові” атаки для привласнення коштів громадян.


Про це повідомляє пресслужба ГУНП в Одеській області.


В операції брали участь понад 500 співробітників Національної поліції, а результатом стало викриття 56 зловмисників, які використовували “фішингові” посилання для отримання даних про банківські картки. Під час розслідування було встановлено, що зловмисники організовувалися в закритих спільнотах, де розміщували оголошення про "підробіток". Їхні цілім було залучити охочих до створення і поширення “фішингових” посилань, які дуже схожі на офіційні ресурси, з метою отримання даних банківських карток громадян.


Шахраї використовували різні методи, такі як пропозиції щодо отримання грошових виплат або продаж побутової техніки. Вони також шукали потенційних жертв серед онлайн-торговців, надсилаючи листи продавцям, прикидаючись покупцями. Листування переносили до сторонніх месенджерів, де надсилали “фішингові” посилання. На спеціально створених шахрайських сайтах зловмисники закликали потерпілих вводити дані своїх банківських карток для зарахування грошей за придбаний товар.


Завдяки цьому маніпулюванню, зловмисники отримували доступ до інформації про банківські картки, які потерпілі вводили на шахрайських сайтах. Після отримання цих даних, злочинці "виводили" гроші з рахунків громадян на свої підконтрольні рахунки. Поки що відомо, що близько 10 тисяч громадян постраждали від цієї шахрайської мережі, а зловмисники привласнили 15 мільйонів. Загальна сума збитків буде визначена під час подальшого розслідування.


Працівники поліції ідентифікували 56 причетних до шахрайства осіб, а відтак провели обшуки за місцями проживання фігурантів у 20 областях України. За їх результатами вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку, банківські картки, які використовувалися у протиправній діяльності. Слідчі розслідують кримінальні провадження за ч. 3, 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Готуються матеріали для оголошення підозри зловмисникам, — йдеться в повідомленні.


Нагадаємо, що в Одесі засуджений за майнові злочини до п’яти років позбавлення волі, який вже перебував у слідчому ізоляторі, розмістив на одному з популярних сайтів оголошення про продаж нових та вживаних павербанків. Восьмеро місцевих жителів відгукнулися на повідомлення та звернулися до зловмисника за покупкою.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися