В Одесі визнали двох муніципалів винними в перешкоджанні роботі журналістів

Журналісти отримали серйозні травми

Двоє осіб, які у 2018 році представляли "Муніципальну варту", були визнані Приморським районним судом Одеси винними у перешкоджанні професійній журналістській діяльності.

Про це повідомляє "Судовий репортер" з посиланням на вирок від 1 червня 2023 року.

Йдеться про інцидент, що стався в липні 2018 року. Тоді обвинувачені використали гумові кийки і сльозогінний газ, що призвело до травмування трьох журналістів. Серед постраждалих були головний редактор газети "Нерозкриті злочини" Костянтин Слободанюк та журналісти газети "Суспільний прибій" Віталій Ткаченко і Мирослав Бекчів. Один з них був госпіталізований з черепно-мозковою травмою, опіками обличчя та ознаками удушення.

Попри спроби журналістів пояснити представникам "Муніципальної варти", що вони виконують свою професійну діяльність у громадському місці, охоронці застосували фізичне насильство проти представників ЗМІ. Перед ухваленням рішення суд підкреслив, що наявність журналістського посвідчення (бейджу), що носиться на шнурку на грудях (як у випадку постраждалих журналістів), є достатнім підтвердженням обізнаності присутніх про статус особи як журналіста.

Свою вину представники КУ "Муніципальна варта" так і не визнали і під час судового розгляду демонстрували зневажливу поведінку до потерпілого журналіста.

Їх визнали винними у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів та погрозах і насильстві щодо журналіста (ч. 3 cт. 171, ч. 1, 2 ст. 345-1 КК). За статтею 171 Кримінального кодексу строк кримінальної відповідальності становить 3 роки і вже закінчився. Тому чоловіків притягнули тільки за погрози і насильство щодо журналіста. Їх засудили до 2 і 3 років позбавлення волі, звільнивши від відбуття покарання з іспитовим строком півтора і два роки. 

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що одеського підприємця визнали винним у спробі підкупу голови Держслужби з лікарських засобів. Йому призначили покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років, але до в'язниці він не сяде.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися