В Одесі підозрюється 5 осіб у заволодінні аеропортом: серед них колишній мер Одеси

За вчинення вказаного злочину передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до 12 років

НАБУ і САП викрили злочинну групу, яка заволоділа майном міжнародного аеропорту "Одеса" вартістю 118 млн грн та доходом від його діяльності протягом 2012-2022 рр. у розмірі понад 2,5 млрд грн. Серед підозрюваних колишній мер міста, його заступник, керівник одного з товариств з обмеженою відповідальністю та 2 відомих в регіоні бізнесмени.

Про це повідомили у Національному антикорупційному бюро України та Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Як встановило слідство, у 2011 році два відомих одеських бізнесменів організували схему. Для цього зареєстрували ТОВ, яке мало заснувати спільне товариство з Одеською міською радою (ОМР), з розподілом часток 75% і 25% відповідно. Отримання згоди депутатів на створення товариства забезпечив тодішній міський голова, розповівши про нібито плани співзасновника інвестувати у розвиток аеропорту. Крім того, посадовець вчинив службове підроблення, що надавало підконтрольному ТОВ право утворювати спільне з ОМР товариство в обхід конкурсу.

Отримане у спільне користування майно аеропорту не підлягало приватизації, оскільки мало загальнодержавне значення, забезпечувало виконання функцій прикордонного і митного контролю. 

Крім того, за договором "інвестори" зобов’язувались внести статутний капітал у розмірі 355 млн грн, побудувати новий термінал і злітно-посадкову смугу. Проте більша частина внесених коштів через дії учасників схеми стала предметом застави та була заблокована банком, тобто не підлягала використанню. Новий термінал збудували за кредит, взятий під заставу майнового комплексу аеропорту, а злітно-посадкову смугу не починали будувати взагалі.    

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що Національне антикорупційне бюро України викликало на допит колишнього очільника Одеської обласної адміністрації Максима Степанова.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися