Знищення пам’ятника архітектури: власник особняка Гавсевича в Одесі може потрапити за ґрати

В Одесі – замовника та підрядника судитимуть за руйнування пам’ятки архітектури

Прокурори Одеси направили до суду обвинувальний акт щодо власника і керівника підприємства-підрядника, відповідальних за умисне знищення пам’ятки архітектури – особняка Гавсевича. За обвинуваченням обох сторін вони своєю діяльністю завдали шкоди об'єкта культурної спадщини, що є порушенням частини 5 статті 298 Кримінального кодексу України. Про це повідомляє Одеська обласна прокуратура. 

Проведене слідство розкрило, що власник спільно з підрядником виконував будівельні роботи по демонтажу огороджуючих та несучих конструкцій особняка без необхідного дозволу. Ці дії призвели до серйозного руйнування конструктивних елементів та архітектурно-художніх деталей інтер'єру будівлі, що є об'єктом культурної спадщини.

Під час ремонтних робіт, з використанням будівельної техніки, були знесені огороджуючі та несучі конструкції північної та південно-західної частин будівлі, а також перекриття, покрівлю, другий та третій поверхи східної частини. Частково були демонтовані огороджувальні конструкції східної частини будівлі.

Яке покарання чекає за знищення пам’ятника

Прокурори Приморської окружної прокуратури м. Одеси скерували до суду обвинувальний акт стосовно власника особняка Гавсевича  та керівника підприємства-підрядника за фактом умисного знищення, руйнування та пошкодження об'єктів культурної спадщини чи їх частин (ч. 5 ст. 298 КК України). Такі дії караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Важливо відзначити, що згідно з наказом Міністерства культури та туризму України від 16.06.2007 року, будівлю за адресою: м. Одеса, вул. Чорноморська, 1 – "Особняк Гавсевича" (архітектор Гальперсон С.С.), побудований у 1903 році, визнано пам'яткою архітектури і містобудування місцевого значення та взято під охорону держави.

Нагадаємо, власник зруйнованої пам’ятки архітектури ТОВ “Універсал Дірект” заплатив штраф у розмірі 170 тисяч гривень за порушення вимог охорони культурної спадщини.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися