Погіршення епідеміологічної ситуації на Одещині: які віруси циркулюють

Статистика захворюваності в Одеській області

На Одещині за останній тиждень було зафіксовано суттєве зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції. Згідно з даними моніторингу, кількість випадків зросла на 16,7% порівняно з попереднім тижнем. Основною причиною цього підйому став значний ріст захворюваності серед дорослого населення, який склав 66%. Водночас серед дітей було зафіксовано зниження кількості випадків на 5. Про це повідомляє Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Статистика захворюваності

У структурі захворюваності діти продовжують залишатися найбільш вразливою групою, становлячи до 60% від загальної кількості хворих. Найбільше уражені діти віком від 5 до 9 років (37%) та від 1 до 4 років (33%).

За минулий тиждень було зареєстровано 196 випадків розладів шлунково-кишкового тракту, з яких 194 обстеження на холеру дали негативний результат. Інфекції, що передаються повітряно-крапельним шляхом, включаючи вірусний гепатит, краснуху, кашлюк і скарлатину, реєструвалися спорадично або не реєструвалися взагалі (епідпаротит, кір, дифтерія). 

З початку року в області лабораторно підтверджено 14 випадків кору, з яких 8 серед дітей. На звітному тижні було зафіксовано 18 підозр на кашлюк, що залишилося на рівні минулого тижня. Захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) залишалася на сезонному рівні.

Моніторинг та профілактичні заходи

За минулий тиждень у рамках моніторингу циркуляції холерного вібріона на об'єктах довкілля було проведено дослідження 58 проб води. До них входили:

  • 18 проб морської води,

  • 23 проби прісної води,

  • 17 проб стічних вод з інфекційних стаціонарів.

У 18 пробах (31%) були виявлені холероподібні вібріони, серед яких у 6 випадках у прісній воді. Проте холерного вібріона не було виділено в жодній з проб.

Сказ серед тварин

З початку року в Одеській області було зареєстровано 91 випадок сказу серед тварин, зокрема:

  • 11 випадків серед домашніх тварин,

  • 80 випадків серед диких тварин (лисиці, шакали, дикі коти).

Випадків сказу серед людей не було зафіксовано.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися