Безплатна вакцинація від ВПЛ для дітей в Одесі

В Одесі смертність від онкозахворювань займає друге місце

На сесії Одеської міської ради, що відбулася 19 липня 2023 року, депутати підтримали внесення змін до Міської цільової програми "Здоров'я". Вона передбачає спрямування коштів з міського бюджету на проведення вакцинації дітей від вірусу папіломи людини.

Про це повідомляє пресслужба Одеської міської ради.

Актуальність цього рішення обумовлена зростанням захворюваності на рак українців, проблемами діагностики, високою вартістю лікування, а також високим рівнем інвалідності та смертності. У Одесі, зокрема, смертність від онкозахворювань займає друге місце у загальній структурі смертності населення, а рак шийки матки став лідером серед жінок. Щодня в Україні від цього небезпечного захворювання помирають 6 жінок.

Науковці визначають, що тривале інфікування певними типами вірусу папіломи людини є основною причиною раку шийки матки та раку статевих органів загалом. Одним із найбільш ефективних способів профілактики цих хвороб є вакцинація, яка запобігає інфікування вірусом та допомагає запобігти розвитку онкологічних захворювань.

Хворобу набагато легше попередити, ніж вилікувати, і повною мірою це стосується онкозахворювань. Щеплення від вірусу папіломи людини — це важливий внесок у здорове майбутнє дитини, — зазначила начальник відділу охорони материнства та дитинства Департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради Ганна Луньова.

Україна включила вакцинацію від папіломавірусу до переліку рекомендованих, але національний календар обов'язкових щеплень це не передбачає, тому кошти на придбання вакцини з державного бюджету не виділяються. З метою забезпечення доступного захисту населення та збереження репродуктивного здоров'я жінок, міська влада Одеси прийняла рішення про закупівлю вакцини проти вірусу папіломи людини за кошти міського бюджету.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися