Проєкт "Донор Одеса": понад 6 тисяч донацій крові з початку війни

Волонтери закликають одеситів ще активніше долучатися до донорства, адже кров потрібна завжди

Протягом війни в Одесі проєкт "Донор Одеса" долучив понад 6 тисяч донорів, що в 1,5 раза перевищує довоєнні показники. Волонтери цього проєкту активно сприяють збору крові та популяризації донорства в місті.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповіла Олена Вельможко, кураторка проєкту “Донор Одеса”.

Запуск проєкту "Донор Одеса" відбувся з початком повномасштабної війни, коли зросла потреба в донорській крові. Волонтери швидко поширюють інформацію про потреби медичних закладів серед містян та організовують масові здачі крові.

Таким чином повністю забезпечуємо потреби медичних закладів. Також завдяки проєкту люди дізнаються, чи можуть вони стати донорами, чи ні. І не витрачати свій час та час лікарів. Люди приходять на донацію вже підготовлені. Крім того, ми запобігаємо утворювання черг. Також завдяки проєкту ми знизили навантаження на рідних, які можуть бути потенційними донорами. Хворий чи поранений поступає у лікарню, і якщо йому терміново потрібна кров, завжди є запаси потрібної групи, – зазначила Олена Вельможко.

Вона додала, що волонтери проєкту активно просувають ідею донорства та допомагають організовувати масові здачі крові серед працівників підприємств, студентів, правоохоронців та інших груп населення.

Завдяки проєкту за весь час повномасштабної війни в Одесі здійснено понад 8 тисяч донацій крові. Це у 1,5 раза більше, ніж у довоєнні часи. Але зупинятися не можна, кров потрібна завжди, – розповіла волонтерка.

Завідувачка міського відділення трансфузіології, Олена Оліщук, зауважила, що для статусу донора не потрібно відмовлятися від сніданку, просто важливо, щоб він був легким і не калорійним.

Це може бути філіжанка чаю з печивом, чи вівсяна каша. Протипоказані кисломолочні продукти, банани, яйця. Абсолютно протипоказані для донорства хворі на діабет, онкологічні захворювання, гіпертонію, ВІЛ-СНІД, гепатити B ти C, – розповіла фахівець.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що на півдні Одещини прикордонники Ізмаїльського загону є одними з лідерів по здачі донорської крові. Захисники кордонів систематично долучаються до здачі крові аби рятувати життя.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися