Лікарі розпочали епідрозслідування щодо підтверджених випадків кору в Одесі: що відомо

Випадки кору в Одесі: захворіли діти із однієї сім’ї

В Одесі зафіксували перші випадки кору в області за останні 2 роки. Відомо, що захворіли діти з однієї родини (3-х та 8-ми років). Батьки відмовились від вакцинації дітей проти кору з релігійних міркувань. Хворі проходили лікування у міській клінічній інфекційній лікарні, перебіг захворювання середньої важкості. Про це повідомили в Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Спеціалісти Центру проводять епідрозслідування випадків захворювання. Наразі розпочато первинні профілактичні та протиепідемічні заходи у домашньому осередку, встановлено коло контактних осіб, які могли інфікуватися та проведено медогляд як вдома, так і у місці навчання. Введено дострокові канікули у школі, де навчалася захворіла дитина.

Спільно з Департаментом охорони здоров'я Одеської ОВА проведено онлайн вебінар з керівниками закладів охорони здоров’я щодо готовності та реагування на спалах кору в Одеській області.

Слід зазначити, що незважаючи на високий показник охоплення щепленнями (99% дітей під час заходів наздоганяючої кампанії), охоплення плановою вакцинацією не досягло цільового показника (95%) протягом останніх 5 років.

Наразі в Україні є вакцина КПК в усіх регіонах — 221 435 доз вакцин. Для того, щоб зробити щеплення, варто звернутися до сімейного лікаря.

Нагадаємо, що в Одесі розпочато безоплатну вакцинацію проти вірусу папіломи людини. Для щеплень використовується вакцина Гардасил, яка забезпечує ефективний захист від чотирьох найбільш поширених видів вірусу папіломи, що найчастіше спричиняють онкозахворювання репродуктивної системи. Вакцину придбано за кошти муніципального бюджету Одеси в рамках Міської цільової програми “Здоров'я”.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися