Патріот України чи своєї кишені – хто такий замголови Держпродспоживслужби на Одещині Святослав Літошко

Функціонування «зернового коридору» зробило Одеські порти та служби, які їх обслуговують без перебільшення стратегічними для України

Існує такий орган, який зовсім не на слуху у громадян, проте він виконує настільки важливі функції в державі, що не знати або не звертати на них увагу просто неможливо. Держпродспоживслужба, скорочено ДПСС, після ряду змін об'єднала в собі, увага (!), охорону території України від внесення збудників особливо небезпечних хвороб, ветеринарний та санітарний контроль, безпеку харчових продуктів всередині країни. Крім того - це контроль за органічною продукцією та тваринами. Такожце дитяче харчування в школах, реформування якого, слава Богу, нарешті розпочала в Україні Олена Зеленська і ще багато іншого. Ми назвали навіть не половину функцій ДПСС України. І щоб розібратися з усім цим, ми поїхали в регіон, де на ДПСС покладена найбільша відповідальність  в Одещину. Адже саме там працює "зерновий коридор". І сьогодні нам пощастило поспілкуватися з першим заступником Голови ДПСС в Одеській області, Головним державним інспектором Одеської області Святославом Литошком. Останнім часом його ім'я кілька разів згадувалося у скандалах, які, як нам вдалося дізнатися з розмови, були помстою від бізнесменів, чиї браковані товари не поставили на полиці магазинів Одеси і всієї України. Але про все по порядку.

— Доброго дня, Святославе! Давайте розпочнемо з того, що робота вашої Служби може бути непомітною для звичайних людей, але бізнесу (експортерам та імпортерам) доводиться з нею зіштовхуватися щоденно. Що принципово змінилося в роботі служби за цей рік, що пройшов з моменту початку широкомасштабного вторгнення Росії?

 Не погоджуюся з вами, що робота нашої Служби зрозуміла тільки для бізнеса. Для населення ми також надаємо багато послуг. Ось навіть простий приклад - з початком війни багато людей виїжджають за кордон. І у нас є добрі люди - громадяни України, які вивозять своїх тваринок. І ви знаєте, тварин щоб вивозити треба паспортизувати. Наша Служба дуже чітко відпрацювала паспортизацію тварин. Це можуть бути котики, собачки, хом'ячки, кролики - будь-хто. Ми видаємо ветеринарні паспорти, ми узгоджуємо пункти виїзду, через які люди будуть перетинати кордон. В ветеринарній клініці розміщена вся інформація. Тобто: де, на якому посту-переході, який інспектор, в який час. Людина, виходячи з ветклініки з нашим паспортом, вже розуміє, біля якого інспектора вона буде проходити кордон. Для простих громадян ми також робимо дуже багато.

У період війни та складної ситуації в державі, допустимо, чи ви чули хоча б один випадок, коли людина захворіла на сказ? Ця заразна хвороба, яку передають переважно дикі тварини, але хворіють і домашні. І ми багато часу приділяємо цьому - вакцинація, імунізація та щеплення. Ми це робимо, ми ходимо по дворах.   

— Що для вас є пріоритетом у співробітництві з бізнесом і які KPI (показники результативності), що демонструють ефективність Служби, ви виділяєте?

 На мою думку, на моє тверде переконання те, на що я завжди звертаю увагу колектива, - в країні і так важко, в країні кожна хвилина важлива, кожна година важлива, важлива швидкість, з якою валюта входить до країни, швидкість, з якою товар прибуває, виїжджає. Зокрема, наближається літо. Є продукти, що швидко псуються, але вони всі необхідні людям, вони потрібні нам, вони потрібні країні, вони потрібні армії. Це все дуже важливо! Тому центральна влада нас слухає. Наш керівник, Ольга Петрівна Шевченко - Головний ветеринарний лікар України. Вона також веде напрям безпеки харчових продуктів. Вона дуже добре слухає, добре знає, що відбувається в регіонах. Передає цю інформацію до Кабінету Міністрів, і вони дуже швидко приймають необхідні законодавчі норми і зміни. Це стосується всього - і "зернового коридору", і експорту, і імпорту, і ветеринарної тематики, вакцинації.

Знову ж таки важливо зазначити контроль за дотриманням законодавства щодо куріння в громадських місцях, кафе та ресторанах. Ви знаєте, що останнім часом вимоги стали суворішими. Якщо раніше наші співробітники перевіряли заклади на відсутність кальянів та звичайних цигарок, то тепер ми контролюємо й електронні пристрої, які вже заборонені.  Наша Служба також веде роботу у школах, контролює водопостачання та контролює харчове меню в навчальних закладах.  У Одеській області, і це дуже добре на мою думку, 36% шкіл та дитячих садочків працюють у очному режимі. Це дуже великий відсоток. Це означає, що школи та садочки дають можливість звільнити батьків, дати їм змогу працювати, а діти перебувають під наглядом. Навіть якщо говорити глобально, то за останній рік не було жодних великих отруєнь чи випадків захворювань. Це результат роботи нашої Служби.

До Одеси переїхала Миколаївська область. Це фронтова область. Багато бізнесменів, дуже багато. Серед них і найбільша торгова компанія-трейдер "Нібулон". Вони виїхали з Миколаєва. Їхній порт був зруйнований в результаті бомбардування. Зараз вони створили порт в Ізмаїлі. Херсонський порт взагалі не працює. Миколаївський порт також не працює. І ті ж самі продукти, такі як олія, кукурудза, шрот - всі вони переїхали до Одеси. Тобто, на Одесу зараз покладено величезне навантаження. Але давайте подивимося з іншого боку - обсяг збільшився, а робота виконується. Ніхто не стоїть - робота виконується, товари відправляються як до країни, так і з неї. Це заслуга і нашої служби в тому числі.


— Одеська область — це, по суті, ворота країни, через які здійснюється велика частина експорту та імпорту. Імідж країни зараз тісно пов'язаний з вашою роботою. Як вам вдається боротися з корупцією?


 З корупцією було кілька гучних справ. Вони ще тривають, розслідування продовжуються. Я не буду вдаватися у деталі, але ми дуже тісно спілкуємося і співпрацюємо з правоохоронними органами. Це стосується обміну інформацією і фактами. Деякі моменти ми навіть передаємо самі, запускаємо процеси виявлення. Поки триває слідство, детальні подробиці не можу зараз розкривати, але ми категорично проти корупції. Президент чітко дав зрозуміти, що Одеса - це двері України до зовнішнього світу. Ми - це імідж країни. Тому з перших днів, як я потрапив на посаду, була оголошена загальна боротьба з тими мерзотниками, які зловживають посадою або вигадують махінації. Нульова толерантність до будь-яких проявів корупції. Наші інспектори носять на одязі камери, які фіксують все, що відбувається. Так само, як патрульна поліція. Ми бачимо все, що вони роблять. Система побудована так, що корупція на 99% неможлива взагалі. Але, звичайно, боротьба триває. З виявленими фактами ми не зволікаємо. Я вважаю, якщо хтось вкрав або зробив щось недобросовісне - до в'язниці! Відповідно, у нас відбулися зміни в кадрах. Зараз колектив більш-менш вирівнявся.

— Ми попереджали вас, що це буде гострий матеріал. Тому вибачте за нескромне питання, але ми зобов'язані його поставити. Іноді про вас з'являються різноманітні негативні матеріали у ЗМІ…

 Все добре, навіть правильно, що ви поставили це питання. Ось тільки уявіть, яка відповідальність лежить на головному лікарі області. Ми перевіряємо величезні вантажі, які йду в Україну, продукти, що йдуть до магазинів. І ви знаєте, напевно, що не всі постачальники чесні.

Ми буваємо знаходимо таке, що волосся на руках дибки стає. Навіть сальмонеллу в сосисках, уявіть! Вся ця партія, звичайно, маркується як бракована. Я не маю морального права навіть думати, щоб такі продукти поставлялися на полиці магазинів. Це може призвести до смертей! Але бізнесмени думають інакше, їм важливо заробити гроші. Зрозумійте, ДПСС стоїть на варті харчової  безпеки, епідеміологічної безпеки.

І керівник служби завжди стає об'єктом атак цих ось ображенних нечесних бізнесменів. Вони намагаються помститися якось, писати заяви, підкуповувати ЗМІ, давати хабарі судам, щоб помститися. І це не лише в Одесі. Кожен керівник ДПСС в областях постійно із цим зіштовхується. Так, ворогів у нас багато, та їх ніхто не боїться. Ми завжди на боці людей!

— Окрім корупції найважливішим питанням є бюрократія. Як змінюється державний підхід держави у спілкуванні з бізнесом?

 У нас зараз дуже професійна Голова у Києві, яка чудово розуміє Одеський регіон, вона в курсі всього і моментально передає все до столиці. Такого, мабуть, ніколи не було. Весь держапарат в умовах війни працює, як швейцарський годинник. Весь уряд, весь Офіс Президента розуміють, наскільки важливим є "зерновий коридор".

Найменша дрібниця десь, коли виявляються законодавчі шорохуатості – все швидко виноситься на Кабінет міністрів. Припустимо, є Постанова, яка виписана з певними застереженнями, але за час війни умови змінилися і треба терміново вносити зміни. Це все дуже швидко робиться. І я вдячний нашому керівнику та Кабміну, а насамперед звичайно ж Президенту. Вони чують та бачать. Велике їм спасибі!

 Наскільки я розумію процес реформування, йде на постійній основі. Які моменти є найактуальнішим?

 Дивіться, всі ми розуміємо, що через сусіда-негідника у нас війна. Насамперед почалася серйозна економія бюджетних грошей. Серйозне скорочення у нас сталося. Але при скороченні штату та при скороченні видаткової частини бюджету нам треба було все організувати, щоб не зупинилася робота. Роботи побільшало. На Одещині жоден із фахівців не перебуває у простої. Усі працюють. І більшість інспекторів працюють цілодобово в портах.

Тобто люди працють доба через дві – ходять на кораблі, ходять на контейнери, на машини. Робота є і робота є постійно. У зв'язку з відкриттям шкіл, садків – те саме. Саме вони після весняних канікул відкривалися. Ми також займалися обходом бомбосховищ, дотриманням санітарних норм. Це наші діти, це наше найважливіше. Я також вдячний нашій Першій Леді, яка у 2021 р. запустила цей процес – ДСТУ для харчування дітей, це нове меню. І ми бачимо, що це дає результат. Останнім часом у нас жодних масових спалахів чи отруєнь зафіксовано не було.

 А як ви ставитеся до реформи лабораторій та як бачите цей процес?

 Безумовно, найбільше управління у Головному управлінні Одеської області – це наші фітоінспектори. Наприклад, для порівняння у Дніпропетровській області 35 фітоінспекторів, а на Одещині – 160. Ви розумієте обсяг роботи. Це обслуговування "зернового коридору". А крім нього ми зерно веземо до Європи безпосередньо. Це порти Рені, Ізмаїл, навколо яких додатково зараз розпочинаються забудови. Ми розуміємо, що найкоротший кордон у нас до Румунії. Це 30-70, іноді там 100 м ширина Дунаю, і ми за кордоном. Дуже швидкий шлях, і він розвивається. Тому обсяг зерна, що проходить через Одещину, дуже великий.

Ми боялися з вами, коли 10-15 років тому з'являлися приватні лабораторії, які робили аналізи для населення. Пам'ятайте? Спочатку люди боялися туди йти. Зараз ці лабораторії дуже добре працюють, люди туди йдуть – там швидко, якісно. Вони обслуговують значний відсоток населення. І те саме, я вважаю, треба провести, згідно з європейськими нормами, у нашій галузі. А по-друге, бізнесу треба надати вибір! Будуть приватні лабораторії, а залишаться і державні лабораторії, що входять до структури нашої служби.

Це Одеська регіональна лабораторія та Одеська фітолабораторія. Обидві установи дуже великі та дуже потужні. По регіональній лабораторії ми налагоджуємо роботу. Зараз заїхали американці та добудовують той проект, який розпочали кілька років тому. Найновіше і найпотужніше ставлять зараз обладнання на лабораторію, яка працює і по м'ясу, і по яйцям, і по молоку. Ми акредитувалися вже наприкінці минулого року – на початку цього року отримали сертифікат акредитації.

Питання забруднення повітря також важливе. Яскравий приклад – це Павлоград. Коли була атака росіян, то виникало питання чи забруднене повітря. Це питання може вирішити лише лабораторія. І бажано, щоб вона була під контролем держави.


Питання фітолабораторії завжди тісно пов'язане з бізнесом. У бізнесу завжди має бути вибір. Вже 30 років наша країна йде до відкритих ринкових відносин, і в ситуації із зерном представники компанії мають мати вибір. Ми повинні відповідально поставитися до акредитації цих лабораторій, до їхніх досліджень, до рівня кваліфікації працівників, тому що товар, який експортує наша країна, відправляє суб'єкт господарювання, а нотифікація-претензія приходить на країну. Будь-які претензії щодо якості від наших міжнародних партнерів – це стосується країни, і тінь падає на країну.

Я вважаю, що тут ми маємо надати бізнесу можливість обирати, але при цьому, щоб Служба контролювала і приватні лабораторії, кваліфікацію лаборантів. Тому що остаточно страждає імідж України як аграрної експортної держави.

Ми рухаємось! Ми працюємо! Всі ми працюємо, щоб наша країна стала кращою!



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися